Nico Dijkshoorn Beeld Libelle/Petronellanitta
Nico DijkshoornBeeld Libelle/Petronellanitta

PREMIUMColumn

Nico Dijkshoorn: “Op geen enkele andere plek kijk je de Zoekende Oudere Man genadelozer in zijn ziel”

Nico Dijkshoorn

Nico Dijkshoorn (60) woont samen met Tanja, heeft twee kinderen uit een vorige relatie en een heel eigen kijk op de wereld. Deze week vertelt hij over amateurvoetbal.

Als u allemaal weer onbekommerd hand in hand naar buiten mag, dan weet ik een leuke dagtrip. Laat die fiets eens staan, negeer de molenroute, zwerf niet door de bossen. Ga als alles weer een beetje gewoon is met een vriendin naar een voetbalveld. Bezoek een amateurvereniging. Op geen enkele andere plek kijk je de Zoekende Oudere Man genadelozer in zijn ziel. Ja, ik weet het, ook vrouwen voetballen, maar daar valt weinig te beleven. Veel te aardig allemaal. Bijna altijd redelijke coaches en vriendelijke scheidsrechters.

Schattenmannetjes

Voor het echte drama moet je bij de mannen zijn. Op veld 4. Zorg dat u er vroeg bent. Als voetballende mannen van een jaar of 53 de kleedkamer uit komen, dan zijn ze op hun liefst. Met die voetbalschoentjes van ze, met streepjes en keurig geknoopte veters. Voetbalschoenen hebben tegenwoordig belachelijke namen. The Predator 6000XGDF met hielherinnering. En daar lopen die schattenmannetjes mee om hun voeten. Klik-klik, met hun nopjes op het stenen pad naar het veld. Als ze u zien, gaan ze harder praten en net iets té leuk doen.

Betekenisloos

Onbekende vrouwen op een voetbalveld maken iets dierlijks los bij zaterdagmiddagvoetballers. Ze proberen met minder buik te lopen. Ze nemen de man die de ballen in een net naar het veld draagt in de maling. “Piet, als je het ventiel niet kunt vinden, roep je maar, hoor.” Daarna het fijnste moment van de dag: de korte motivatiespeech van de coach. Meestal is dat iemand die zijn beide achillespezen kapot voetbalde en nu in vredesnaam maar coach is. Ga dicht bij de bespreking staan en luister naar de korte, betekenisloze zinnen. Prachtig. “Dikkie, kort erop vandaag. Rob, je mannetje niet laten lopen. Arend, pas op dat je man niet steeds uit je rug loopt. Speel het slim. Haal de lange bal eruit.” Daarna doen ze de armen om elkaar heen en schreeuwen ze iets geks. “DVVH, Go, go, go!”

IJskoude spons

Vijf minuten na aanvang ligt er opeens iemand midden op het veld. Gezwaai met de arm, net als op de televisie. En dan het allermooiste moment van de dag: de man die de ballen naar het veld droeg, sprint naar de geblesseerde speler en duwt hem een ijskoude spons vol water in het kruis. Daarna kan hij opeens weer lopen. Belooft u mij dat u dan even uw duim omhoog doet? Daar kan die man weer een week op vooruit.

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden