Nico Beeld Libelle
NicoBeeld Libelle

PREMIUMColumn

Nico: “‘Hoe noemde jij mij nou?’, vroeg mijn vader”

Nico Dijkshoorn

Hij woont samen met Tanja, heeft twee kinderen uit een vorige relatie en een heel eigen kijk op de wereld. Deze week vertelt Nico Dijkshoorn over modewoorden

Ergens in de jaren 70 vroeg mijn vader of ik wilde meehelpen met afwassen. Ik lag te lezen op de bank en zonder op te kijken antwoordde ik: “Ja, Eppo.” Er viel een stilte. Mijn vader heette Klaas.

Hij kwam naast me staan. “Hoe noemde jij mij nou?”

“Eppo”, zei ik nog een keer.

“Waarom?”, vroeg mijn vader.

Daar moest ik even over nadenken. “Iedereen zegt het”, zei ik. Dat was niet het goede antwoord. Hij wachtte op meer. “Mijn vrienden zeggen het ook”, ging ik door. “Als je het schoolplein oploopt en je gaat bij je vrienden staan, dan zeg je: ‘Hé, Eppo’s!’”

“En wat zeggen zij dan?”, vroeg mijn vader.

“Hé, Eppo”, zei ik.

Ravage

Daarna gingen we samen afwassen.

“Droog jij?”, vroeg ik.

Mijn vader pakte een theedoek en zei: “Ja, Eppo.”

Binnen een minuut had ik een ravage aangericht. Mijn vader gebruikte een modewoord. Hij is dat blijven doen tot ik er gek van werd.

“Pap, is er vanavond voetbal op de tv?”

Stilte, gekraak van een televisiegids. “Ja, Eppo.”

Andere modewoorden

Ik herinner me nog andere modewoorden. Ik vond tussen 1982 en 1985 alles ‘kicken’. Wat ik ook graag mocht zeggen was ‘echt wel’. Er stond bijvoorbeeld iemand minutenlang tegen me aan te oreren. Dat het openbaar vervoer steeds duurder werd en niet goedkoper, dat het allemaal kwam door de regering, dat geen trein op tijd reed. Ik wachtte tot ze geen geluid meer maakte en zei dan: “Echt wel!” Het betekende niets, maar zo iemand voelde zich toch gehoord. Zo'n woord is nu weer in omloop. Een woord dat altijd past. Je kunt het gebruiken als iemand vertelt dat haar kleinkind uit Australië opeens voor de deur stond, maar je kunt het ook gebruiken wanneer je buurvrouw huilend vertelt dat haar moeder onverwacht is overleden. Je kijkt ze strak aan en zegt: “Heftig.”

Heftig, Eppo

‘Heftig’ is het nieuwste betekenisloze woord. In talkshows wordt het veel gebruikt. Een gast vertelt dat zij in een kano de Atlantische oceaan overstak en ergens halverwege scheurbuik kreeg. Daarna zegt de interviewer: “Heftig.” Je suggereert gevoel en medeleven, maar het betekent niets. Je vriendin zegt: “Dus toen moest ik kiezen voor mijn kinderen of voor mezelf.” Je wacht even, wrijft over je neus en daarna zeg je: “Heftig.” Morgen ga ik iets heel nieuws proberen. Naar een verhaal van mijn zoon luisteren en dan zeggen: “Echt wel heftig, Eppo.”

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden