null Beeld

PREMIUMColumn van de redactie

Nienke: “Als Nils thuiskomt met gewone hagelslag in plaats van de pure variant, berg je dan maar”

Nienke Zondervan (38) is coördinator bij Libelle. Ze woont samen met Nils en hun zoon Borre (1).

Nienke Zondervan

Licht ontvlambaar

Zwangere vrouwen worden in films vaak nogal stereotiep weergegeven: als onredelijke, emotionele wrakken zie zich op de bank volvreten met Ben & Jerry’s ijs. Nou, hier ben ik dan, (weer) zwanger. Dat eten? Valt hartstikke mee. Die emoties? Dat is een gevalletje apart…

Niet-zwanger ben ik over het algemeen emotioneel redelijk stabiel. Oké, ik huil bij reclames, kan me vreselijk opwinden over onrecht in de wereld en vind het heerlijk om af en toe een potje flink te zeurpieten: over het weer, files of treinen, avocado’s die niet rijp zijn of juist té. Maar ik beschouw mezelf zeker niet als een negatieve Nancy, eerder als het type ‘glas halfvol’ (of helemaal, met gin en tonic).

Maar bij deze zwangerschap draaien mijn negatieve emoties overuren. Ik heb al weken het achtuurjournaal niet gezien omdat ik meteen oncontroleerbaar grien, zie gifgroen van jaloezie als mijn zus na een dag shoppen haar aanwinsten showt (omdat zij er tenminste wel normaal uitziet deze zomer) en het allerergst: mijn licht-ontvlambaarheid.

Als Nils thuiskomt met gewone hagelslag in plaats van de pure variant, kan ik wel de kop van zijn romp rukken. En de arme student die me vorige week bijna van mijn sokken fietste heeft nu waarschijnlijk nog nachtmerries over dat viswijf met die dikke buik die maar bleef schreeuwen tegen hem. Nee, deze zwangerschap haalt absoluut niet mijn beste versie naar boven. Tijd voor een plan van aanpak, want ik moet nog even.

null Beeld

Volgende week in Libelle:
Positief omgaan met negatieve gevoelens

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden