null Beeld ANP Kippa
Beeld ANP Kippa

Nieuw: Spuiten en Slikken voor dummies

Ouders opgelet! Er is een nieuw handboek over drugs: 'Spuiten en Slikken voor junkies en dummies'. Handig als je zelf wilt experimenteren of geschikt als voorlichting voor de kinderen. Of andersom. 

Jiska FischerANP Kippa

Bij het tv-programma Spuiten en slikken probeerde Filemon Wesselink allerhande drugs uit. Maar hij bleef zitten met een schat aan informatie die hij niet kwijt kon op televisie. Want de wetten van televisie schrijven 'snel, snel, snel' voor. Daarom maakt hij, samen met journalist David Bezemer, het boek Drugs voor junkies en dummies, een survival guide voor bezorgde ouders en experimenterende jongeren.

Waarom heb je dit boek gemaakt?

"Er is één behoorlijk boek over drugs gemaakt, dat heet Uit je bol, en dateert uit de jaren tachtig. Intussen zijn er zoveel drugs bijgekomen, zoals ketamine bijvoorbeeld. Dat werd toen nog niet gebruikt. Het leek ons nuttig om een nieuw informatief boek over drugs te maken. De sleutel van het 'drugsprobleem' ligt bij voorlichting, volgens mij."

Heb je zelf alles uitgeprobeerd?

"Crack en heroïne heb ik niet gebruikt. Na één keer schijn je verslaafd te kunnen zijn, dat risico wilde ik niet nemen."

Wat gebruik je zelf?

"Ik ben inmiddels van het roken af, maar dat heb ik wel een tijd gedaan. Daarnaast drink ik koffie en bier. Dat zijn in feite ook drugs, alleen zijn die sociaal geaccepteerd. Ik ben niet per se tegen drugs, ik denk zelfs dat het soms gezond kan zijn om jezelf te verdoven. Ik ben bijvoorbeeld verlegen, dan kan een biertje helpen of een pilletje, hoewel ik daar persoonlijk niet zo van ben."

Wat vind je de lekkerste drugs?

"Ik heb met paddestoelen een bijzondere ervaring gehad."

Hoe kan voorlichting het drugsprobleem oplossen?

"Drugs zijn inmiddels verweven in de jongerencultuur, iedereen heeft wel een vriendje dat gebruikt. Ze komen er hoe dan ook mee in aanraking. Het is belangrijk dat ze dan weten wat ze gebruiken, wat ze pertinent niet moeten doen en hoe je drugs kunt laten testen. Op die manier zullen drugs minder doden opleveren."

Wat vonden je ouders er destijds van dat je met Spuiten en slikken begon?

"Mijn ouders zijn niet zo 'vinderig'. Ze hebben altijd gezegd: 'als je er maar achter staat'."

Je hebt zelf kinderen. Wat zou je ervan vinden als zij experimenteerden met drugs?

"Ik hoop dat ik hen genoeg geprept heb en dat ze voldoende zijn voorgelicht. Dat ze weten wat er te koop is, maar dat duidelijk is dat wanneer je met vuur speelt, er risico's aan vast zitten. Hoewel ik dat ook een beetje overdreven vind. Er spelen zoveel emoties mee als het gaat om drugs. De verhouding is compleet zoek. Stress is ook heel erg ongezond en veroorzaakt hartkwalen. Als je een trip naar Afrika gaat, zitten daar ook risico's aan vast. Motor rijden is ook gevaarlijk en een marathon lopen is ongezond. De vraag is: wat is schadelijker? Een keer een pilletje slikken of elke dag op de motor naar je werk?"

Enfin, dat boek kan volgens hem dus veel ellende voorkomen. Van de hak, springen we naar de welbekende tak. Filemon keerde onlangs terug naar zijn roots: het autonome kunstenaarschap. Tijdens de Twente Biënnale choqueerde hij vriend en vijand (oké dan, met name de christelijke gemeenschap) met de 'Crucify Jesus By Yourself'-toolbox, een doe-het-zelf-pakketje om Jezus aan het kruis te nagelen. Een leuk cadeautje voor een volgend kinderpartijtje?

Hoe kwam je erbij om Jezus een plekje in de schappen van Bart Smit toe te bedelen?

"Dat idee ontstond eigenlijk toen ik meedeed aan het televisieprogramma De Sterren van Bethlehem. In Israël zag ik overal kinderspeelgoed in de vorm van machinegeweren. Waarom is dat wél kinderspeelgoed en wordt religie daar buiten gehouden? Ik zag het wel voor me: Jezus aan het kruis, 'van Mattel'. De Disneyficatie van het christendom werd in Enschede tijdens het tv-spektakel The passion in gang gezet. Dat is de volgende stap in de ontheiliging van het christendom. De vraag die ik oproep is: aan welke kant sta je wanneer je Jezus aan het kruis nagelt? En ook: voel je je schuldig als je deze set koopt?"

En? Aan welke kant sta je wanneer je Jezus aan het kruis nagelt?

"Als je hem kruisigt, dan ben je een moordenaar. Maar aan de andere kant was het christendom nooit zo'n succes geworden als hij niet gekruisigd was. Dus door hem te vermoorden, draag je bij aan het succes van het christendom. Vrij paradoxaal, maar wel interessant. Daarnaast is het een sterk iconisch beeld waar mensen een gevoel bij hebben. Mag dit van christenen? En als dat het geval is, wat zegt het dan over de staat waarin het christendom verkeert? En wat voel je als je hem kruisigt? Ben je dan een slechte gelovige of juist vroom?"

Ben je zelf christelijk opgevoed?

"Ja, mijn moeder is katholiek en mijn vader is protestant. Zelf ben ik overtuigd agnost."

Wat voelde je toen je deze DIY-kit 'Crucify-Jesus-By-Yourself' maakte?

"Ik voelde me soms wel schuldig. Niet heel erg, maar als er dan wat misging, dan schoot er toch door me heen: zie je wel, hij bestaat toch. Misschien krijg ik straks wel een auto-ongeluk. Dat christelijke zit er nog heel erg in, meer dan ik dacht. Ik had gehoopt wat onverschilliger te zijn, dat mijn verstand wat meer op dezelfde golflengte zou liggen met mijn gevoel, maar dat was niet zo."

Heb je dreigbrieven ontvangen?

"Geen dreigbrieven, wel boze reacties. Uit de SGP-hoek. 'Dat is toch geen kunst,' en: 'Dat kan je toch niet maken?'. Verder is de kit opgepikt door fundamentele atheïsten. Die proberen daarmee weer de orthodox-christelijke gemeenschap in Amerika te jennen. Dit was deel van het experiment: wat voor reacties levert zo'n DIY-kit op?"

En?

"Daaruit concludeer ik dat Jezus voor hun als figuur nog erg belangrijk is, maar dat een heleboel mensen hem aan het loslaten zijn. Dat hij voor veel mensen niet zo heel veel meer betekent."

De biënnale is inmiddels voorbij. Wat gaat er met de kruizig-Jezus-zelf-set gebeuren?

"We zijn aan het kijken of we deze in productie kunnen nemen. Zodat hij echt voor iedereen ter wereld beschikbaar wordt. Ik denk dat hij zo'n € 50,- gaat kosten."

Het boek 'Drugs voor dummies en junkies' kun je hier bestellen.

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden