null Beeld

Nieuwe app waarschuwt voor teken: zo ontdek je de risicogebieden

Brr, het is weer tekentijd. In de maanden juni en juli is de kans het grootst op een tekenbeet. Maar in welke gebieden in Nederland moet je hier nou vooral rekening mee houden? Daar is een handige oplossing voor bedacht, want een app brengt dit nu precies in kaart.

Avalon Boots

"Mensen zijn zich niet voldoende bewust van het risico van een tekenbeet", aldus bioloog Arnold van Vliet.

Gevaren van teken

Het grootste risico van een tekenbeet is de kans op de ziekte van Lyme. De ziekte komt steeds vaker voor: inmiddels is het al bij 27.000 Nederlanders geconstateerd. Meestal genees je hiervan na antibiotica, maar er zijn mensen die er voortdurende pijn, vermoeidheid en concentratieproblemen aan overhouden.

Waar in Nederland

Het risico kun je flink verkleinen door jezelf regelmatig te checken op teken. Toch vergeten een hoop mensen dat, legt de bioloog uit. Dat was voor hem dan ook de reden om een app te ontwikkelen, samen met de universiteiten van Wageningen en Twente. Daar rolde de teken-app Nature Today uit. Deze waarschuwt mensen niet alleen om zichzelf te checken op teken, maar laat ook zien waar in Nederland je het meeste risico loopt op een tekenbeet.

Je kunt de app gratis downloaden. Na een maand wordt er een klein bedrag van 2 euro per maand gevraagd voor toegang tot de locatiegebonden informatie. Het landelijke overzicht zal gratis te zien blijven zijn. In de app wordt ook informatie van Tekenradar.nl toegevoegd, waar je een tekenbeet al langer kon laten registreren.

Natuur

Veel mensen denken dat teken vooral in het bos te vinden zijn, maar dat is niet helemaal waar. Ze zitten namelijk ook in tuinen en parken. "Een derde van de tekenbeten wordt opgelopen in de tuin. Dat kan ook in het centrum van de stad zijn", vertelt de bioloog. "Overal waar groen is, kun je dus teken verwachten."

Dr. Rutger vertelt hoe je een tekenbeet voorkomt en wat je moet doen als je toch gebeten bent:

De mooiste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Bron: RTL Nieuws. Beeld: iStock

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden