null Beeld

Nieuwe uitvinding: een pen voor mensen met Parkinson

Voor mensen met de ziekte van Parkinson is schrijven een enorme opgave. Een paar handige bollebozen hebben een pen uitgevonden die het schrijven voor hen een stuk eenvoudiger maakt.

Susan Dalstra

Parkinson is een hersenaandoening die onder meer zorgt voor trillende handen. Dat maakt het voor mensen die lijden aan de ziekte al een hele opgave om een paar zinnen te schrijven. Een designbureau heeft daarom een pen bedacht die mensen met Parkinson helpt iets leesbaar te noteren.

Grotere letters

De pen vibreert en heeft een ergonomisch ontwerp waarmee het grotere letters maakt. De hoofdontwerpster kwam op het idee nadat ze hoorde tegen wat voor problemen mensen met Parkinson oplopen.

null Beeld

“Ze vertelden hoe frustrerend het is voor mensen die nog aan het werk zijn om een simpel kaartje te schrijven of een handtekening te zetten. Onze levens draaien niet alleen om eten en ademen. Het gaat ook om tekenen, schrijven, zingen en een hele hoop andere dingen die ons plezier geven. Daar wilden we ons op concentreren.”

Make-upkwasten

De mensen die de pen alvast mochten testen merkten dat door de vibraties van de pen voelde alsof zij zelf minder trilden. Na 14 testoefeningen was het schrijven met 86% verbeterd. De ontwerpers denken dat ze het design ook kunnen gebruiken voor make-upkwasten. Ze moeten nu alleen nog een bedrijf vinden die dat idee wil sponsoren.

Bron: Wired. Beeld: Arc, iStock

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden