Sanne Elenbaas en zoon Luit. Ooit woonde zij met haar gezinnetje midden in Rotterdam. Met haar slechte longen was dat geen gelukkige combinatie. Dus verkaste het gezin naar de kust, naar Rockanje. Dat helpt ook niet, daarom gaan ze nu naar  Zwitserland. Beeld Frank de Roo
Sanne Elenbaas en zoon Luit. Ooit woonde zij met haar gezinnetje midden in Rotterdam. Met haar slechte longen was dat geen gelukkige combinatie. Dus verkaste het gezin naar de kust, naar Rockanje. Dat helpt ook niet, daarom gaan ze nu naar Zwitserland.Beeld Frank de Roo

PREMIUM

Noodgedwongen verhuizen vanwege slechte luchtkwaliteit: Sanne (37) en haar gezin vertrekken naar Zwitserland

Er zit niets anders op voor Sanne Elenbaas en haar gezin. Ooit verhuisde ze al vanwege haar slechte longen van het vieze Rotterdam naar Rockanje met gezonde zeelucht. Nu verlaat ze zelfs het land om in de Zwitserse bergen te gaan wonen. En ze is bepaald niet de enige ‘luchtvluchteling’, zo schrijft het AD.

AD - Iffet SubaşıFrank de Roo

“Ik ben mijn hele leven al astmapatiënt”, vertelt Sanne (37). “Maar sinds ik in 2013 mijn eerste zware aanval kreeg, is het dagelijks leven niet meer zoals het was. Ik raakte in alles mijn energie kwijt en kon niet meer werken.”

Sanne is niet de enige zieke in het gezin. Haar zoontje Luit (8) heeft een aangeboren longafwijking. Zijn rechterlong is misvormd en zijn luchtpijp is te nauw. “Als zijn lippen paars worden en zijn huid bleek, weten we dat hij meteen moet rusten”, vertelt Sanne.

Doorslag

In 2016 verkast het gezin van Rotterdam naar Rockanje, maar Luit krijgt alsnog de ene na de andere ziekenhuisopname. Tien in totaal. Met Sanne zelf lijkt het dan iets beter te gaan, totdat ze twee jaar geleden weer zwanger werd. “Die zwangerschap heeft mijn klachten verergerd, waardoor ik ook weer werd opgenomen.” Ze beviel zes weken te vroeg. “Ik kwam niet aan m’n eigen herstel toe, omdat alle kracht naar het kind ging.” Inmiddels kampt de 1-jarige ook met longklachten.

Nadat Sanne afgelopen juni wéér een aanval heeft, krijgt ze op haar donder van haar arts. “Omdat ik nog veel medicatie gebruikte en niet naar oplossingen voor de langere termijn keek. Hij zei: als je hoger in de bergen gaat zitten, ben je eigenlijk van je klachten af.” Het geeft de doorslag om te verhuizen.

Er zijn steeds meer ‘luchtvluchtelingen’, mensen die noodgedwongen verhuizen vanwege slechte luchtkwaliteit, weet Hans In ’t Veen, longarts van Franciscus Gasthuis & Vlietland. “Niet iedereen heeft die luxepositie, maar de plek waar je woont en de luchtkwaliteit kunnen een behoorlijk verschil maken voor astmapatiënten”, stelt hij. “Sommigen willen het elders uitproberen. De uitkomst verschilt per persoon, want de prikkels waardoor astma ontspoort, zijn bij iedereen anders. Het hangt ook af van waar je precies gaat wonen. In Rockanje naast een veehouderij of naast een buurman die veel hout stookt, helpt niet.”

Stikstof, fijnstof en scheepsmotoren

Het algemene beeld is wel dat wonen in de bergen, op zo’n 1600 meter hoogte, verschil kan maken, zegt In ’t Veen. “In het astmacentrum in Davos zien we dat bij zware astmapatiënten de prikkelbaarheid van de luchtwegen afneemt. Omdat minder allergieën een chronische rol spelen, maar ook omdat de lucht schoner is en je minder wordt blootgesteld aan stikstof, fijnstof en scheepsmotoren. Ze kunnen beter revalideren, waardoor we medicatie kunnen afbouwen.”

Sanne en haar gezin hebben nu hun oog laten vallen op het toeristische dorpje Grächen in Zwitserland. Het is er autovrij en er is veel groen in de omgeving. Ze hoopt dat de verhuizing naar Zwitserland haar meer energie oplevert. “Ik heb niet de illusie dat ik daar klachtenvrij ga zijn, maar ik verwacht wel verbetering. Dat ik weer kan werken en spontaan uitjes kan plannen. En dat Luit over z’n klachten heen groeit en weer vet op z’n botten krijgt.”

Jaar lang gratis vakantie

In maart verhuist het gezin naar Grächen, waar het een oud pension heeft gekocht met zestien kamers. “Acht kamers gaan we vrijhouden voor verhuur, en voor vrienden die willen langskomen, zodat de kinderen zich niet afgezonderd voelen.”

Eerst moet ze haar huis in Rockanje zien te verkopen. Dat staat op Funda te koop voor 1,4 miljoen euro. Wie Sanne in contact brengt met de nieuwe kopers krijgt, wat haar betreft, een jaar lang een gratis vakantieadres in Zwitserland. “Ik kan ze ook wel belonen met een fles wijn, maar hiermee onderscheid ik me toch een beetje.”

Als Sanne Elenbaas van haar longklachten af wil, moet ze veel hoger in de bergen zitten, opperde haar arts. Nu verhuist ze met het hele gezin naar Zwitserland. Beeld Prive
Als Sanne Elenbaas van haar longklachten af wil, moet ze veel hoger in de bergen zitten, opperde haar arts. Nu verhuist ze met het hele gezin naar Zwitserland.Beeld Prive

Bron: AD

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden