null Beeld

Column

Nu ze geen baarmoeder meer had, voelde ze zich weer op en top vrouw

Redactie

Harriet Duurvoort (51) is freelance journalist en columnist voor onder andere de Volkskrant. Ze woont in Rotterdam met haar zoon (10) die autisme en een verstandelijke beperking heeft.

“Je moet weten, het verwijderen van de baarmoeder is natuurlijk wel een grote buikoperatie”, zei de gynaecoloog. “Er kan natuurlijk ook wat misgaan. Als we per ongeluk je blaas raken bijvoorbeeld.” Ik had wat onrustig op mijn stoel geschoven en naar haar handen gekeken. Die trilden toch niet of zo?

Ik had in eerste instantie een Novasurebehandeling gewild, verleid door de mooie reclamefolders over die procedure, met stralende vrouwen, zelfverzekerd in smetteloos witte jeans.

Myomen

Novasure is een innovatieve behandelmethode waarbij het slijmvlies aan de binnenkant van de baarmoeder met behulp van radiofrequentie-energie wordt verwijderd. Het is eenmalig, met plaatselijke verdoving en duurt maximaal twee minuten. De oplossing voor wie geen kinderwens (meer) heeft en kampt met hevig ongesteldheidsongemak. Helaas bleek deze behandeling voor mij niet mogelijk vanwege mijn myomen. Wel een hormoonbehandeling, gevolgd door een myosure: het weglaseren van de myomen. Maar dat was geen eenmalige procedure. Daarnaast kon ik dus nog altijd overwegen mijn baarmoeder helemaal te laten verwijderen.

Toen ik in Libelle over mijn menstruatieperikelen schreef, reageerde er een paar lezeressen dat het een ongelooflijke bevrijding was toen ze eindelijk hun baarmoeder hadden laten verwijderen. Dat wil ik best geloven. Al een paar jaar geleden ontmoette ik op een feestje een vrouw die ook zo enthousiast was over haar baarmoederverwijdering: ze voelde zich eindelijk weer op en top vrouw. Ze is mij altijd bijgebleven, omdat ik juist bang was dat met het verwijderen van mijn baarmoeder ik ook een stuk van mijn vrouwelijkheid zou opgeven.

Open relatie

Bij haar gebeurde kennelijk het tegenovergestelde. Ze was zelfs in een relatiecrisis beland, omdat ze online was gaan daten en de vader van haar stiefkinderen om een open relatie had gevraagd. Nu ze niet meer met helse menstruaties kampte, wilde ze “ook dat stukje” verkennen. Haar arme man was zich rot geschrokken. Ze waren in relatietherapie.

Goed, voor het verlies van mijn vrouwelijkheid hoef ik dus niet te vrezen. Toch heb ik besloten af te zien van baarmoederverwijdering. De opmerking over ‘per ongeluk mijn blaas raken’ gaf de doorslag. Ik ben een angsthaas waar het chirurgische ingrepen betreft en dit is geen levensbedreigende ziekte, hooguit ongemak. Ik ben 52 en heb besloten de rit maar uit te zitten.

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden