null Beeld

“O verrek, dacht ik. Ik ben lesbisch”

Vandaag vindt de Amsterdamse Canal Parade weer plaats, bedoeld om vrijheid en diversiteit te vieren. Marieke (56) kwam er pas laat achter dat ze lesbisch is. "Ik dacht dat ik verliefd was op mijn man."

Helene van Santen

Marieke was 30 jaar getrouwd en moeder van 2 kinderen toen ze erachter kwam dat ze op vrouwen valt. Ze vertelt erover in Libelle.

Marieke: “Ik dacht dat ik verliefd was toen ik 30 jaar geleden mijn man ontmoette", vertelde ze in een interview met Libelle. "Met hem voelde het heel vertrouwd en we hadden het leuk samen. Maar de laatste jaren van ons huwelijk begon het bij mij te kriebelen. Ik zat niet lekker in mijn vel. Voor het eerst in mijn leven ging ik naar een therapeut, die voorstelde om wat meer bij vriendinnen te rade te gaan."

Gevoelens voor vriendin

"Een van mijn vriendinnen beschouw ik als een soulmate. Zo goed als wij het met elkaar kunnen vinden, is voor mij heel bijzonder. Dat ik verliefd op haar was geworden was iets dat zij eerder in de gaten had dan ik. Pas toen ik op een dag tijdens het strijken voor mezelf uit stond te staren, ontdekte ik mijn gevoelens voor haar. Ik kon het gewoon niet voor me houden. Ze reageerde met: ‘Ik ben niet lesbisch en ik wil geen relatie met je.’ Zij was de eerste die het woord ‘lesbisch’ in de mond nam. O verrek, dacht ik. Ik ben lesbisch."

De kinderen

"In de omgeving waar ik ben opgegroeid is homoseksualiteit geen taboe, het was alleen nog nooit bij me opgekomen dat ik dat zou kunnen zijn. Na een paar weken vertelde ik het aan mijn man. ‘Nou meid, hier komen we wel uit hoor’, was zijn reactie. Dat is ook wat we allebei wilden: op zoek gaan naar een vorm waarin we samen bleven, en waarbij ik kon kijken hoe het zat met mijn gevoelens voor vrouwen. Op een avond hebben we het met z’n tweeën aan onze zoon en dochter – destijds 14 en 13 – verteld. De kinderen hadden allang aangevoeld dat er wat gaande was. ‘Je staarde zo voor je uit en was zo afwezig’, zei mijn dochter later. ‘Nu gaan jullie zeker scheiden’, zei mijn zoon. Dat was niet onze intentie, maar uiteindelijk ben ik degene geweest die besloot dat we zo samen niet verder konden."

Tweede puberteit

"Na mijn coming-out kon ik het wel van de daken schreeuwen. Het was alsof ik in een 2e puberteit zat. Ik voelde me thuis in de vrouwenwereld, en ondertussen kocht ik een eigen huis, schilderde ik de boel en moest alles draaiende houden voor de kinderen terwijl mijn wereld op z’n kop stond. Help, dacht ik weleens, omdat er zoveel op me afkwam. Als lesbienne nam ik opeens een nieuwe plek in de maatschappij in. Voor mij was het vlak na mijn scheiding nog niet duidelijk hoe mijn omgeving om zou gaan met het feit dat ik lesbisch ben. Wat deed ik mijn kinderen hiermee aan? Zouden ze gepest worden op school? Dat is gelukkig nooit gebeurd. Op een dag zei mijn zoon: ‘Ik ben trots hoe jij je leven opnieuw oppakt.’ Dan weet je dat je het toch goed hebt gedaan als moeder."

Onze spiritueel vlogger Manon vertelt in deze video hoe belangrijk het is om je uniekheid te ontarmen. Durf jezelf te zijn:

LEES OOK:

De mooiste artikelen van Libelle Daily in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan op Libelle.nl/nieuwsbrief.

Om privacyredenen is de naam van de geïnterviewde veranderd. Interview: Laura van der Meer. Bewerking: Helene van Santen. Beeld: Shutterstock

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden