Insecten-expert:
Insecten-expert: "In ieder huis zitten waarschijnlijk een paar honderd spinnen”Beeld Getty Images/iStockphoto

Om déze reden zie je in september zo veel meer spinnen in huis

Spot jij nu alweer opvallend veel spinnen? Of zie je erg op tegen het spinnenseizoen? Helaas is dat alweer aangebroken. Maar waar komen ze toch vandaan? Waarom zie je ze in de herfst zo veel in je huis? En waarom zijn ze dit jaar groter dan ooit?

Libelle legt het aan je uit.

Spinnenseizoen

De meeste mensen zijn spinnen liever kwijt dan rijk. Ze vinden ze vies, eng en zetten het het liefst op een gillen als ze zo'n beestje in de badkamer of tuin tegenkomen. En toch hebben ze een belangrijke functie. Zo verlossen ze je huis bijvoorbeeld van vliegen en muggen.

Misschien moet je dat in je achterhoofd houden als we het volgende vertellen: het worden er de komende tijd alleen maar meer. Het najaar is spinnentijd. Of beter gezegd: dat is de periode waarin ze een stuk zichtbaarder zijn. Want daadwerkelijk meer spinnen, dat is niet het geval: in mei hebben veel meer soorten hun paartijd dan in de herfst.

Op zoek naar liefde

Hoe komt het dan dat september spinnenmaand wordt genoemd? Ten eerste leven spinnen tijdens de lente en zomer het liefst buiten. Zodra de nachten kouder worden, willen de vrouwtjes naar binnen. En de mannetjes gaan erachteraan omdat ze willen paren. In hun zoektocht naar liefde, kruipen ze door alle hoeken en gaten naar binnen. Je ziet er dus veel meer. Oók omdat spinnen vooral reageren op trillingen en dus in paniek over de vloer rennen zodra ze jou aan 'voelen' komen. Daarnaast zijn spinnen in de herfst volwassen en vallen ze simpelweg meer op omdat ze groter zijn. En tot slot: door de dauw die in het najaar ontstaat en omdat het vaker regent, zie je de spinnenwebben beter.

Groot

Nu weten we dus waar al die spinnen in de herfst vandaan komen, maar het viel veel mensen op dat de spinnen dit jaar een stuk groter zijn. Hoe kan dat? Dit heeft vooral te maken met de milde winter. Hierdoor zijn er veel minder spinnen doodgegaan. Ze zijn dan ook volwassener geworden dan gebruikelijk, en daardoor extra groot.

In de douche

Ten slotte nog even een mythe ontkrachten: mensen denken vaak dat spinnen uit de douche kruipen, maar dat is volgens Jorg Lambrechts van het Belgische Natuurpunt niet het geval. Tegen De Standaard zegt hij: "Ze hebben er eigenlijk helemaal niets te zoeken en zijn er gewoon in gevallen. Het is wel zo dat de spinnen niet uit bad kunnen klimmen omdat de rand te glad is.”

Zo verjaag je spinnen op een diervriendelijke manier.

Bron: Naturetoday.com, De Standaard.

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden