null Beeld

Onderzetter voor de theepot

Benodigdheden

Libelle Admin
  • oude Portugese tegeltjes (Bouwmarkt)
  • Top gloss art. nr. 30025 (Fleks Decoration € 8,- )
  • Pre coat art. nr. 30051 (Fleks Decoration € 3,-)
  • diverse theeprints
  • spuitlijm

Werkwijze

Zoek in tijdschriften, boeken of op internet, op servetten en stoffen naar afbeeldingen, foto’s of tekeningen van theepotten, theekopjes en andere thee-items. Kopieer of scan in en print ze dan uit in de gewenste kleur en grootte. Knip de afbeelding op de maat van het tegeltje. Begin met het klaarmaken van ‘Top gloss’: dit is een afwerklaag waarmee u in één keer een laagdikte aanbrengt die gelijk staat aan ongeveer 50 lagen vernis. ‘Top gloss’ bestaat uit twee vloeibare componenten die in een maatbekertje met elkaar vermengd worden in de verhouding 1:2 (1 deel kleine flesjes B en 2 delen groter flesje A, b.v. 5 cc en 10 cc). Dit mengsel minstens 15 minuten laten staan.

Plak intussen de afbeelding met spuitlijm op het tegeltje. Na het opplakken de afbeelding één keer met een druppel ‘Pre coat’ inmasseren met uw vinger en goed laten drogen. Dit moet om te voorkomen dat de afbeelding gaat doorslaan en er zo vlekken ontstaan. Na de laatste keer drogen kan de ‘Top gloss’ worden aangebracht. Bedek uw tafel met een stuk plastic en werk daarop. Zorg dat het tegeltje goed horizontaal ligt. Om vastplakken aan de ondergrond te voorkomen, kunt u het tegeltje op satéstokjes of lucifers leggen.

Breng met het roerstaafje een paar druppels in het midden aan en bestrijk hiermee het gehele oppervlak. Hierna het tegeltje niet meer beetpakken! Nu in het midden wat bijdruppelen of bijgieten. De opgegoten ‘Top gloss’ vloeit langzaam uit naar de zijkanten en blijft daar staan op de rand. Als er nog luchtbellen in zitten (dit komt door het roeren), dan vluchtig met een aansteker eroverheen gaan (niet in het mengsel!) en het geheel, het liefst stofvrij 24 uur laten drogen op kamertemperatuur. Is er toch iets overgelopen, dan kan dit weggehaald worden met een heet gemaakt mesje.

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden