null Beeld

Onderzocht: 55-plussers stappen toch op fiets na drinken van teveel alcohol

Oeps! Uit onderzoek van Veilig Verkeer Nederland (VVN) blijkt dat een kwart van de 55-plussers in Nederland de (elektrische) fiets op stapt met een glaasje teveel op.

Tara Stokdijk

Uit dit onderzoek is ook gebleken dat 55-plussers vaak niet weten hoeveel alcohol er in een standaard glas zit. Het onderzoek werd gehouden onder ruim 1.000 55-plussers.

Ongelukken

VVN is bezorgd om deze uitkomst, want dit kan ernstige gevolgen met zich meebrengen en 55-plussers behoren tot een kwetsbare groep. De cijfers liegen er niet om: van de 228 fietsdoden in 2019 was tweederde ouder dan 50 jaar. Wanneer een fietsongeluk niet dodelijk afloopt, heeft dit wel vaak ernstig letsel tot gevolg, waar 55-plussers langzamer van herstellen dan andere leeftijdsgroepen. Het feit dat veel mensen boven de 55 een elektrische fiets gebruiken, maakt de situatie alleen nog maar gevaarlijker.

Autorijden

Een opvallend onderzoeksresultaat is dat 55-plussers heel anders kijken naar autorijden met een slokje op. Bijna 9 op de 10 (87 procent) staat daar negatief tot zeer negatief tegenover. Dat, terwijl een kwart van de mensen uit die groep wél na meer dan 2 glazen alcohol op de fiets stapt.

Kennis opfrissen

VVN wil dat 55-plussers de gedragsregel van 0 procent alcohol aanhouden in het verkeer, dus ook op de fiets. Het wettelijke limiet is 2 glazen, maar het probleem is dat 55-plussers vaak niet weten hoeveel alcohol er in zo'n glas gaat. Meer dan driekwart van de onderzochten weet niet dat standaardglas wijn 100 milliliter bevat. Slechts 1 op de 10 weet dat een standaard bierglas 250 milliliter bevat. Nog geen 2 procent weet dat een glas sterke drank 35 milliliter bevat. Om deze kennis aan te scherpen komt VVN met opfriscursussen.

Fiets of auto vol roestplekken? Roest verwijderen doe je zo:
[jwplayer id=pLrLrGqn is_playlist=false disable_ads=false disable_autoplay=default pause_when_not_visible=default]
De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: AD. Beeld: iStock

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden