null Beeld

Onderzoek bevestigt: katten nemen gedrag en emoties over van baasje

Heb je het idee dat je kat steeds meer op je begint te lijken qua gedrag? Dan is dat helemaal niet zo gek. Zij stemmen hun gedrag namelijk af op hun baasje. Dus mocht je kat een tikkeltje asociaal of vervelend doen, dan weet je waar het aan ligt…

Uit nieuw onderzoek van de Nottingham Trent University en de University of Lincoln blijkt dat jouw karakter en hoe je je gedraagt het karakter van je kat beïnvloeden. Kortom: katten spiegelen zich aan hun baasje.

Levensstijl

Voor het onderzoek hebben wetenschappers maar liefst 3300 kasteneigenaars ondervraagd en geanalyseerd. De baasjes moesten onder meer vragen beantwoorden over hun persoonlijkheid, gezondheid en levensstijl, én die van de kat.

Gedrag

Wat blijkt? Mensen die zich vaak angstig, boos, droevig en eenzaam voelen, hadden meer kans om een kat met gedragsproblemen te hebben. Deze katten kwamen vaak agressief uit de hoek, voelden zich snel angstig en sommigen waren zelfs ziek door stress of hadden overgewicht. Wanneer je dus niet lekker in je vel zit, voelt je kat dit en neemt hij of zit dit over.

Gelukkig werkt het ook andersom. De katten van baasjes die meer ontspannen zijn, hebben namelijk meestal een kalm en gelukkig leven. Ook zijn deze katten een stuk gezonder.

Nauwe band

“Baasjes beschouwen hun huisdieren als gezinsleden. Ze hebben er dan ook een nauwe band mee”, reageert Lauren Finka, professor aan de Nottingham Trent University. “Het is dus mogelijk dat katten beïnvloed worden door de manier waarop we omgaan met de dieren. De overgrote meerderheid wil uiteraard alleen maar het beste voor de katten, en terecht. Deze studie bevestigt het belang van een goede relatie tussen de baasjes en de beestjes.” Goed voor je kat zorgen, betekent indirect dus ook een gezonde en gelukkige kat.

Zó ontdek je wat jouw (ogenschijnlijk) lieve kat uitspookt als je er niet bent:

Hoera, Libelle is genomineerd voor website van het jaar 2020. Help jij ons naar de overwinning? Stemmen kan hier.

Bron: Plos one. Beeld: iStock

null Beeld
Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden