null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Onderzoek: de kleur van de aarde verandert en dit is de zorgwekkende reden

Klimaatverandering is op het moment een van de meest besproken gespreksonderwerpen van de dag. Wat blijkt nu? De aarde warmt niet alleen op, maar verandert ook van kleur.

Volgens een onderzoek van MIT News Office veroorzaakt de klimaatverandering ook ‘‘significante veranderingen’’ in het fytoplankton van de oceaan.

Fytoplankton

Fytoplankton is een belangrijke voedselbron voor het leven in de zee. Kleine kreeftjes eten bijvoorbeeld deze fytoplankton. De kreeftjes worden weer opgegeten door vissen en die worden weer opgegeten door grotere vissen. Zonder fytoplankton zou er in zee niet zoveel vissen kunnen leven.

Intenser en donkerder

Door veranderingen in fytoplankton zou de kleur van de oceanen veranderen en uiteindelijk ook de kleur van de aarde. Volgens het onderzoek zorgen de veranderingen ervoor dat de kleuren intenser en donkerder worden. Tegen 2100 zal meer dan 50% van de oceanen allemaal in kleur zijn verschoven. De oorzaak hiervoor is fytoplankton; in sommige gebieden zal fytoplankton namelijk afnemen en in sommige gebieden toenemen.

Opwarming

Naast de verschuiving in fytoplankton, stijgt ook de temperatuur van de aarde steeds verder. Uit recente studies van de NASA en NOAA bleek dat 2018 het warmste jaar was sinds 1880. Volgens het onderzoek is dit een groeiende trend, die ook invloed heeft op dingen als bosbranden, stijgende zeespiegels en extreem fluctuerend weer.

Vleesindustrie

Een van de grootste oorzaken van het veranderende klimaat is de vleesindustrie. Voor het produceren van één kilo vlees is bijvoorbeeld 15.500 liter water nodig. Ter vergelijking: met een maand douchen verbruiken we gemiddeld 1.569 liter.

De mooiste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Bron: elite daily. Beeld: iStock

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden