null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Onderzoek: dít doen veel mensen dit jaar anders met hun kerstkaart

We hebben meer dan ooit behoefte aan contact met onze naasten. Daarom hechten veel mensen dit jaar ook meer waarde aan het versturen van een kerstkaart. Maar wat voor boodschap zet je daar nu op? 

'Prettige kerstdagen' is natuurlijk de meestgebruikte kerstwens op kerstkaarten. Maar volgens 59% van de geënquêteerde Nederlanders is corona een goede reden om deze kerstgroet dit jaar wat persoonlijker te maken. Dat blijkt uit een onderzoek van MarketResponse in opdracht van Kaartje2go.nl.

Persoonlijke boodschap op kerstkaart

Vorig jaar schreef nog ongeveer twee derde van de ondervraagde mensen een niet-persoonlijke boodschap op de kerstkaarten. 50% koos voor een algemene tekst als 'Prettige kerstdagen', 15% hield het alleen bij de naam. Slechts 14% van de mensen die dit jaar van plan zijn kerstkaarten te versturen, is door de pandemie niet per se eerder geneigd een persoonlijke boodschap op zijn of haar kerstkaartje te schrijven. De rest dus wél.

Jongeren sturen meer kaartjes

Van de mensen die besluiten om dit jaar kerstkaarten te versturen, geeft bijna de helft aan dat de coronacrisis daar de reden van is. Vooral jongeren (18- tot 34-jarigen); onder deze groep geeft ruim twee derde (68%) aan dat de coronacrisis hier invloed op heeft. Dat is bijna twee keer zoveel als bij de kerstkaartverstuurders van 65 jaar en ouder, van wie 35% aangeeft dat de pandemie van invloed is. 65-plussers versturen sowieso al meer kerstkaartjes.

Meeste kerstkaarten in Flevoland

Het aantal kerstkaarten dat we versturen, blijkt ook per regio te verschillen. Volgens cijfers van Kaartje2go ontvangen Flevolanders net als vorig jaar de meeste kerstkaarten. Schiermonnikoog is daarnaast de gemeente met de meest ontvangen kerstkaarten. Woon je in Drenthe of Zeeland? Ook daar vallen veel kerstkaarten op de deurmat. In Zuid-Holland worden worden de minste kaarten bezorgd.

Met déze app kun je een veel originelere kerstkaart versturen:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Kaartje2go. Beeld: iStock

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden