null Beeld

Onderzoek wijst uit: Nederland stemt voor rookverbod op déze plekken

Mag je wel of niet roken op schoolpleinen en in pretparken? Het meerendeel van de Nederlanders vindt van niet. Dat blijkt uit de resultaten van een grootschalig onderzoek. 

Anne-Flore Muller

Het onderzoek is uitgevoerd in opdracht van het KWF Kankerbestrijding door onderzoeksbureau Kantar.

Rookverbod

Tegenwoordig mag je bijna overal nog roken in de buitenlucht. Maar uit de onderzoeksresultaten kwam naar voren dat veel mensen het hier niet mee eens zijn. Twee derde van de ondervraagden is namelijk voor een rookvrij perron, attractiepark en voetbalstadion. En daarnaast willen de ondervraagden graag zien dat er meer actie ondernomen wordt om kinderen van sigaretten af te houden.

Actie

Het onderzoek werd uitgevoerd onder maar liefst 1127 volwassenen. De onderzoeksresultaten lieten ook zien dat mensen niet vies zijn om zelf de handen uit de mouwen te steken om roken tegen te gaan. De meerderheid laat weten zelf actie te willen voeren en rokers op kinderrijke plekken te willen aanspreken.

Vooruitgang

Aan het AD vertelt Floris Italianer, directeur van de Hartstichting en voorzitter van Alliantie Nederland Rookvrij: "We verklaren later deze week het duizendste sportterrein rookvrij. En ook bedrijven als Kruidvat en supermarkt Lidl zetten zich in voor een rookvrije generatie en hebben bijvoorbeeld aangekondigd geen tabakswaren meer te willen verkopen.”

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Bron: AD. Beeld: iStock

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden