null Beeld

Onderzoekers: “Pas op met het verschonen van de kattenbak of het opruimen van hondendrollen”

Mensen met een verminderde afweer en zwangere vrouwen moeten extra voorzichtig zijn bij het schoonmaken van de kattenbak of het opruimen van hondendrollen. Van alle huisdieren in ons land is óf was 20 procent besmet met hepatitis E, zo blijkt uit een onderzoek van het Erasmus MC in samenwerking met Wageningen University & Research.

Erandi Godinez

De besmettingen worden vermoedelijk via eten op huisdieren overgebracht. Door middel van poep worden ze dan weer op mensen overgebracht.

Vaak milde klachten

Hepatitis E komt in Nederland vrij veel voor, maar wordt lang niet altijd opgemerkt omdat de klachten meestal heel mild zijn. In sommige gevallen kan een besmetting echter tot grote leverproblemen leiden.

Verkeerde aanname

Tot nu toe werd er gedacht dat hepatitis E werd verspreid via de varkenshouderij, maar dit blijkt toch niet altijd het geval te zijn. “We zagen ook veel patiënten met hepatitis E die helemaal niet in de buurt zijn geweest bij varkens. Mensen eten weliswaar varkensvlees, maar het virus houdt zich op in de lever, en die eten we niet zo vaak,” zegt Maikel Peppelenbosch, hoofd van het Laboratorium Maag- Darm- en Leverziekten van het Erasmus.

Goed je handen wassen

Peppelenbosch zocht contact met de faculteit Diergeneeskunde in Utrecht, die veel bloedmonsters van huisdieren afneemt. Uit een analyse bleek dat het bloed van ongeveer 20 procent van de honden, katten en paarden antilichamen voor hepatitis E bevat. Om te voorkomen dat hepatitis ook wordt overgebracht op mensen, is het belangrijk om je handen goed te wassen na het verschonen van de kattenbak en na het opruimen van hondendrollen. De verspreiding van huisdier op mens verloopt namelijk via poep.

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Bron: Hart van Nederland. Beeld: iStock

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden