Ontrommelcoach – “Red mijn vakantie!”

“Ik ga op vakantie en ik neem mee…”

Ontrommelcoach

Vrienden en familie verklaren me voor gek. Als ik op vakantie ga heb ik de onbedwingbare neiging om meteen na aankomst op bestemming als een bezetene al poetsend door de gehuurde vakantieaccommodatie te vliegen. Terwijl de familie direct vrolijk vakantie viert sta ik twee uur te schrobben om daarna uitgeput in een stoel te storten. De rest van deze eerste vakantiedag vraag ik me af waarom ik jaarlijks deze kwelling onderga. Tot het van de week bij het SBS6-programma "red mijn vakantie" weer eens pijnlijk duidelijk in beeld werd gebracht hoe verschrikkelijk slecht het vaak gesteld is met de hygiëne in hotels, appartementen, huisjes en villa’s op vakantiebestemmingen.

Voor diegenen die onbekend zijn met het programma zal ik het even toelichten.

Het sublieme presentatieduo Alberto Stegeman en Rob Geus reizen af naar een vakantiebestemming waar zij een gezin danwel groep jongeren treffen die op z’n zachtst gezegd not amused is over de gang van zaken, het voedsel of de hygiëne in hun hotel, appartement of huisje.¹ Om de problemen zorgvuldig in kaart te brengen maken vakantiegangers, presentatoren en het camerateam gezamenlijk een rondje in de krappe tweepersoons accommodatie, waarin op dat moment minstens zes mensen verblijven.

De rondgang start in de badkamer waar op een twijfelachtige toiletbril het vastgeplakte schaamhaar van de voorgangers haarscherp in beeld word gebracht. Het douchegordijn is aan de onderkant voorzien van een tien centimeter brede rand van een niet eerder op nationale televisie vertoonde champignonachtige soort en onzichtbare lichaamssappen op matras en muur worden in een handomdraai zichtbaar met die handige ultraviolette lamp van Rob Geus. Zullen we eens in het keukenkastje² kijken ? Ja, worden we vrolijk van want daar is namelijk net de parade van ongenode insecten-gasten aan de gang dus dat levert direct sfeerbeelden op. Arme hotelgasten! Zij verblijven al enkele dagen in deze misère en zien de treurige inspectieronde met lede ogen aan.

Doormiddel van het confronteren van het reisbureau, reisleiding of eigenaar van de accommodatie met deze bevindingen proberen Geus & Stegeman een alternatieve verblijfplaats voor de gedupeerden te regelen. Gelukkig lukt dit op televisie altijd waardoor de gasten voor het overgebleven aantal dagen van hun vakantie en na het herstellen van buikgriep³ als gevolg van slecht eten? en dramatische hygiënische omstandigheden, toch nog van hun welverdiende vakantie kunnen genieten.

Goed programma! Immers een gewaarschuwd mens telt voor twee! en in het kader van “beter voorkomen dan genezen” neem ik ook dit jaar gewoon weer mijn E.H.B.O.? emmertje met schoonmaakmiddelen en eigen beddengoed mee… ;)

¹ Laat je nooit verleiden door parelwitte zandstranden en bruisende boulevards in brochures maar lees ook recensies van het hotel dat je wilt gaan boeken.

² Grootste bacteriebronnen in hotelkamers zijn: de afstandsbediening van de televisie. Deze wordt zelden of nooit schoongemaakt en bevat dan ook de meeste bacteriën. Ook de lichtschakelaars zijn niet bacterievrij. En je zou het niet zeggen maar ook de spullen waarmee de kamer schoongemaakt wordt zitten vol bacteriën. Zo dweilt en veegt het personeel (onbedoeld) het vuil van de ene kamer in de andere.

³ Bestel in het buitenland altijd drankjes zónder ijs, in de meeste gevallen worden ijsblokjes gewoon van kraanwater gemaakt. Vermijd salades en was fruit zelf met water uit flessen.

?Ga tijdens vakanties in het buitenland zoveel mogelijk eten in restaurants die geliefd zijn bij de bevolking ipv bij de toeristen. Vaak is de kwaliteit van het voedsel én de hygiëne hier een stuk beter! Dat het ergens druk is wil niet altijd zeggen dat het ook goed is.

? Eerste Hulp Bij Ontrommelen!!

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden