null Beeld

Onweer op komst? Híer moet je vooral niet schuilen

Het is natuurlijk het veiligst om met onweer binnen te zijn, maar het kan een keer gebeuren dat je tijdens onweer nét buiten bent. Wat kun je in zo’n geval het beste doen? En waar moet je vooral niet schuilen?

Erandi Godinez

Wij leggen het je hier uit.

Schuilen in je auto

Als je net buiten loopt en de mogelijkheid hebt om in je auto te schuilen, dan moet je dit zeker doen. De kooivormige autoconstructie van geleidend materiaal werkt namelijk als een zogeheten ‘Kooi van Faraday’. Deze constructie zorgt ervoor dat elektrische velden niet in de kooi komen. De bliksem vindt zijn weg naar de grond via de buitenkant van de auto.

Déze objecten en plekken moet je vermijden

Een bliksemschicht zoekt altijd de makkelijkste manier om de aarde te bereiken en legt het liefst een zo kort mogelijke weg af. Zorg er daarom voor dat je uit de buurt blijft van hoge dingen zoals bomen, masten en lantaarnpalen. Blijf ook uit de buurt van geleidende materialen zoals ijzeren hekken, golfclubs of je fiets. Ben je op het water? Zorg er dan voor dat je zo snel mogelijk op het droge komt. Ook een tent is absoluut niet veilig: als er een auto of gebouw in de buurt is, dan kun je beter uit je tent gaan en daar gaan schuilen.

Waar schuilen in bos of open veld?

Ben je op het moment dat er onweer uitbreekt in het bos? Probeer dan een plek op te zoeken met veel kleine bomen dicht bij elkaar en ga daar tussen zitten. Ook in een open veld kun je het beste gaan voor een stuk dat iets lager is dan de rest. Ga nooit plat op de grond liggen, het contact met de grond moet namelijk zo klein mogelijk zijn. Na een inslag verplaatst de lading zich door de grond. Hoe minder contact je hebt, hoe kleiner de kans dat de lading een weg zoekt door jouw lichaam. Houd je voeten tegen elkaar aan. Wijd staande voeten kunnen voor een spanningsverschil tussen je voeten zorgen, waardoor er makkelijker stroom door je lijf loopt. Een hurkstand is eigenlijk het beste.

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Quest. Beeld: iStock

null Beeld
Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden