null Beeld

Op autovakantie? Met zoveel mensen mag je per land in de auto zitten

Vliegen is voor veel mensen nog een brug te ver maar de autovakanties worden volop gepland! Ben jij ook van plan om met de auto de hort op te gaan en Europa in te duiken? Lees dan eerst even door wat de regels zijn van deze Europese landen over het maximum aantal passagiers.

Eva Breda

En pak je mondkapje maar vast in.

Nederland

In Nederland zijn de regels al een tijdje hetzelfde: je mag met meerdere mensen in de auto zitten, mits je tot hetzelfde huishouden behoort. Als dat niet het geval is, moet je 1,5 meter afstand houden. Dat is niet te doen. Toch is het niet strafbaar om met 2 mensen in 1 auto te zitten, ook al behoor je niet tot 1 huishouden. Vanaf 3 personen kun je wel een boete krijgen. Zelfs als 2 daarvan tot hetzelfde huishouden behoren en slechts 1 persoon 'extra' is. Dit geldt overigens niet voor kinderen onder de 12 jaar.

Populaire vakantielanden

Maar hoe zit dat in andere landen? Als je straks met een (samengesteld) gezin of een vriendengroep namelijk met de auto naar Zuid-Frankrijk, Italië of Oostenrijk zou willen rijden, is het wel zo fijn om te weten of je een boete riskeert. Daarom hier een klein overzicht van een aantal populaire vakantielanden.

België

Als je het dit jaar liever nog niet al te ver van huis wilt zoeken, dan is België de ideale vakantiebestemming. En prima met de auto te bereiken. Als je in België bent, gelden dezelfde regels als in Nederland: maximaal 2 personen per auto, tenzij je tot hetzelfde huishouden behoort.

Frankrijk

Ook Frankrijk leent zich goed voor een autovakantie. Hier kun je ook met een vriendengroep je hart ophalen: er is namelijk geen maximum voor het aantal mensen dat in 1 auto mag zitten. Wel moet je een mondkapje dragen als je niet tot hetzelfde huishouden als je medereizigers behoort.

Luxemburg

Dichtbij huis en prachtige natuurgebieden: Luxemburg lijkt een topplek deze zomer. Zeker nu het ook wat minder Zuidelijk in Europa warm schijnt te worden. Als je hier naartoe wilt, gelden dezelfde regels als in Frankrijk. Je mondkapje mag je koffer dus in!

Italië

Eindelijk is het weer open: het land van de pasta, de rijke geschiedenis en de mode. Italië is natuurlijk zwaar getroffen tijdens de coronacrisis en het land is terecht nog erg voorzichtig. In de auto geldt dan ook de regel dat je 1 meter afstand moet houden van iedereen die niet tot je huishouden behoort én je een mondkapje moet dragen. Maar let op: voorin de auto mag enkel de bestuurder zitten en achterin maximaal 2 mensen. Heb je een 7-persoons auto? Dan mogen er, op uitzondering van de voorste rij waar de bestuurder dus alleen zit, per zitrij 2 mensen zitten.

Oostenrijk

Als je deze kant op gaat deze zomer moet je mondkapje hoe dan ook mee: deze is namelijk verplicht in de auto. Daarbij moet er 'afstand bewaard worden', maar is het nog onduidelijk om hoe veel afstand dit gaat. Ook hier mag je met maximaal 2 personen per zitrij reizen.

Gaat jouw vliegvakantie niet door? Zo krijg je je geld van je vlucht terug.

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Bron: Rtlnieuws. Beeld: iStock.

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden