null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Op deze manieren kun je de CO2-uitstoot van jouw vliegreis compenseren

Vliegschaamte is hét woord van de afgelopen jaren. We nemen niet meer zonder na te denken meerdere keren per jaar het vliegtuig naar een zonnige bestemming en áls we dat dan toch doen, dan willen we de de CO2-uitstoot van de vliegreis het liefst compenseren. Er zijn verschillende manieren om dat te doen.

Online redactie LibelleGetty Images/iStockphoto

Voorkomen is natuurlijk altijd beter dan genezen, dus minder vaak een vliegreis boeken is de beste manier om jouw CO2-uitstoot te verminderen. Maar gelukkig is er ook een manier om de impact van een vliegvakantie een stuk kleiner te maken, als je dan toch besluit om in het vliegtuig te stappen.

Klimaatimpact berekenen

Wil je om te beginnen, weten hoe groot de klimaatimpact van jouw reis is? Dat kun je uitrekenen op de website van Milieu Centraal. Stel: je vliegt met een gezin met 2 kinderen in de zomer naar Griekenland voor 2 weken zon, zee en strand. Je huurt daar geen auto, maar gaat lekker luieren op het strand. De totale CO2-uitstoot van jouw vakantie is dan al 4.880 kg CO2. Zou je het milieubewuster aanpakken door bijvoorbeeld met de trein naar Zuid-Frankrijk te gaan, dan verlaag je de uitstoot al tot 1320 kg CO2.

CO2-uitstoot compenseren

Er zijn verschillende manieren om de CO2-uitstoot van je vakantie te compenseren. Zo compenseer je via de vergelijkingssite FlyGRN automatisch de CO2-uitstoot als je daar een vliegticket boekt. Het is bij sommige vliegmaatschappijen en reisorganisaties ook mogelijk om al bij het boeken aan te geven dat je de CO2-uitstoot van jouw vliegreis wil compenseren door. Je betaalt dan een klein bedrag extra aan de maatschappij die dat dan weer overmaakt aan een organisatie die zorgt dat er bomen worden gepland of duurzame projecten worden gefinancierd. Maar je kunt dat ook in eigen hand houden. Zo kun je zelf ook geld overmaken naar een van deze organisaties:

  • Trees for All (een organisatie die bomen plant CO2-uitstoot te compenseren)
  • Hivos (een organisatie die biogasprojecten in ontwikkelingslanden opzet)
  • Greenseat (een organisatie die investeert in duurzame energie in ontwikkelingsladen)
  • Fair Climate Fund (een organisatie die verschillende projecten ondersteunt)

Uitgebreide compensatie

Je kunt bij deze projecten vaak kiezen om alleen de CO2-uitstoot te compenseren, of ook een bijdrage te doen voor de compensatie van andere broeikasgassen zoals stikstofoxiden en roet. Vaak wordt aan de andere broeikasgassen niet gedacht, maar ook deze hebben een grote invloed op het broeikaseffect. Daarom kun je op websites als bovenstaande het beste voor de uitgebreide compensatie kiezen.

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Milieucentraal. Beeld: iStock

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden