null Beeld

Op vakantie naar een coronagebied? Dan kan je zóveel loon kosten

Ga jij op vakantie naar een coronagebied waar code oranje geldt? Of was het code geel toen je vertrok, maar veranderde dat toen je op bestemming was? Dít is wat dat betekent voor je loon. 

Eva Breda

Het kan je namelijk flink wat geld kosten.

Coronagebieden

Veel bedrijven worstelen met dezelfde vraag. Wat te doen met medewerkers die naar coronagebieden zijn afgereisd? Richtlijnen vanuit de overheid zijn er nog niet. En dus mag iedere werkgever zelf bepalen hoe zo'n situatie wordt aangepakt.

Oranje gebieden

Wanneer je net terugkomt van een vakantie uit een oranje gebied, wordt je gevraagd om twee weken in quarantaine te gaan. In oranje gebieden zijn namelijk alleen noodzakelijke reizen toegestaan. In landen als Zweden, Kroatië en Ierland geldt dit advies momenteel.

Twee weken loon

Als je naar een 'oranje land' bent geweest, heb je bewust het risico genomen om naar een coronagebied te gaan. In zo'n geval wordt bij terugkomst gekeken naar het type werk dat je doet. Werk je in een beroep waar je fysiek aanwezig móet zijn om te werken? Dan kan het zomaar zijn dat jouw werkgever de twee weken quarantaine van je loon inhoudt. Je hebt immers niet gewerkt en hebt zelf bewust besloten om naar een oranje gebied af te reizen.

Risico

Arbeidsjurist Pascal Besselink vertelt aan Rtl nieuws dat dit gewoon mag. Mensen die zelf het risico hebben genomen, hebben geen recht op loondoorbetaling. Dat is anders voor mensen die vanuit huis kunnen werken. Zij horen wel loon te krijgen.

Geel land

De situatie wordt anders voor mensen die vertrekken naar een geel gebied. Als daar toch ineens code oranje wordt afgegeven wat betreft het coronavirus, moeten zij bij terugkomst ook twee weken in quarantaine. Toch hebben ze in zo'n geval niet bewust het risico genomen om naar een coronabrandhaard te vertrekken. In zo'n situatie zou je volgens Besselink goed kunnen verdedigen dat je wel recht hebt op loon, ook al kun je niet werken. Rechtszaken zijn hier nog niet over geweest, dus een zekerheid is het niet.

Verlof

Mocht je toch niet uitbetaald krijgen voor je twee weken quarantaine, is er nog een troef. Zo heb je het recht om twee weken verlof op te nemen. Zo krijg je alsnog je salaris overgemaakt. Die keuze is voor de werknemer. Een werkgever kan niemand verplichten om verlof op te nemen.

Laptop

Natuurlijk is het het veiligst om niet naar oranje gebieden af te reizen. Niet alleen wat werk betreft, maar ook voor de eigen veiligheid. Ga je naar een geel gebied, maar ben je bang dat het toch een oranje gebied wordt tijdens je vakantie? Dan is het een goede tip om je werklaptop mee te nemen. Zo kan niemand je iets maken als je onverhoopt niet op je werk kunt verschijnen.

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Rtlnieuws. Beeld: iStock.

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden