null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Operatie vóór geboorte mogelijk een optie

Minister Schippers van Volksgezondheid onderzoekt of baby's met een open ruggetje (spina bifida) ook in Nederland al voor hun geboorte geopereerd kunnen worden. Dat vertelt ze vandaag in het Nederlands Dagblad (ND). Nu moeten ouders voor zo’n operatie nog uitwijken naar België.

Elselien van DierenGetty Images

Vergoed

Schippers laat volgens de krant ook uitzoeken of de operaties kunnen worden vergoed. Het prenataal opereren van een open ruggetje is nu nog geen reguliere behandeling, dus moeten de ouders dat zelf betalen of hopen op de welwillendheid van hun zorgverzekeraar.

Aandringen

De SGP-fractie in de Tweede Kamer zal er bij het zorgdebat van deze week op aandringen dat prenataal opereren als een reguliere behandeling wordt gerekend, zodat ouders daar niet om financiële redenen van afzien.

Kosten

Een woordvoerder van de SGP zegt in het artikel in het ND dat een open ruggetje zestig tot zeventig keer per jaar wordt vastgesteld. Als die baby’s prenataal worden geopereerd, gaat dit de samenleving ‘enkele miljoenen euro’s’ kosten.

Maar daar staat tegenover dat na de geboorte één of twee dure operaties niet meer nodig zijn, zegt zorgverzekeraar Pro Life in dezelfde krant.

Bronnen: NOS, ND, Vrouw Online

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden