null Beeld

Opgelet: dít is het moment om bloembollen te planten (en zo doe je dat)

Het is pas september en de herfst is net begonnen, maar laten we het even over het voorjaar hebben. Als je dan namelijk van een fijne tuin wilt genieten, is dít het moment om daarmee te beginnen. Bloembollen kun je het beste nú planten. 

Eva Breda

En wij leggen je uit hoe je dat het beste doet.

Moment bloembollen planten

Bloembollen planten doe je tussen half september en half december. Omdat het weer in september en oktober nog vrij mild maar niet te warm is, is dat de állerbeste tijd om bloembollen te planten. Hoe later je het doet, hoe groter de kans op een te natte of koude grond, waardoor de bloembollen kunnen verrotten of bevriezen. En bedenk ook: hoe eerder je de bollen in de grond stopt, hoe eerder je in het voorjaar kunt genieten van mooie bloemen in de tuin.

De plek kiezen

Bloembollen planten is niet moeilijk en je kunt het vrijwel overal doen. Of je ze in een bloempot of in het gras plant, maakt niet uit.

Als je voor die 2e optie gaat, is het wel belangrijk om even op te letten of je de bloembollen niet te dicht bij een vijver of sloot plant. Niet alle bloembollen kunnen tegen zo'n natte ondergrond. Check daarvoor dus eerst altijd even de verpakking van de bloembollen.

Grond prepareren

Als je een goede plek hebt uitgekozen om te planten, ga je eerst de grond prepareren. Het is namelijk belangrijk dat je een bol in 'losse grond' plaatst, zodat de wortels makkelijk kunnen groeien. Woel de grond dus eerst even los en luchtig.

Gat graven

Vervolgens maak je een gat in de grond. Dit kan met een schepje, maar ook met een speciale bollenplanter. Hoe diep het gat is waar de bloembol in gaat, is afhankelijk van de bloembol die je gebruikt. Een vuistregel is dat het gat 2 à 3 keer in diepte moet zijn, wat de bol in lengte is. Als het gat gegraven is, stop je de bol erin en vul je het gat met grond.

Dezelfde plek

Wanneer je plezier zult hebben van je geplante bloemen, is afhankelijk van de soort die je hebt gekozen. Raadpleeg daarvoor dus altijd de verpakking van de bloembollen. Als je met bloemen werkt die allemaal een andere bloeiperiode hebben, kun je ze ook allemaal op dezelfde plek planten, maar op verschillende dieptes. Zo heb je voor een hele lange periode plezier van bloemen op dezelfde plek.

Tuinvlogger Loes legt je uit hoe je dat precies voor elkaar krijgt.

Hoera, Libelle is genomineerd voor website van het jaar 2020. Help jij ons naar de overwinning? Stemmen kan hier.

Bron: Vt wonen. Beeld: iStock.

null Beeld
Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden