null Beeld

Opletten geblazen: er worden steeds meer e-bikes gestolen

Als je iemand bent of kent met een prachtige elektrische fiets in de schuur, is het tijd om extra op te letten. Het aantal gestolen e-bikes steeg het afgelopen jaar sterk. De toename is volgens ANWB maar liefst 40% nu de fietsen als warme broodjes over de toonbank gaan. 

Renée Mulckhuijse

Als trotse eigenaar van je eigen elektrische fiets moet je er niet aan denken dat iemand anders ermee vandoor gaat, maar toch is dit voor velen de realiteit.

Elektrische fiets gestolen

Met maar liefst 420.000 verkochte e-bikes in 2019 is deze fiets officieel ingeburgerd in Nederland. Daarmee is het ook een goudmijn voor dieven, die behoorlijk wat geld verdienen met de verkoop van de gestolen fietsen. De cijfers liegen er niet om: als grootste verzekeraar in deze categorie meldt ANWB dat er vorig jaar ruim 3800 e-bikes zijn gestolen. De schade? Miljoenen euro's.

Bert Gelling, productmanager van de ANWB-verzekeringstak, vertelt aan het Algemeen Dagblad dat de elektrische fiets voornamelijk wordt gestolen van jonge eigenaren. "Vooral winkelcentra, treinstations en uitgaansgebieden zijn ware diefstalhotspots." Ouderen gebruiken de fiets meestal voor recreatief gebruik en stallen hem in de berging. Jonge mensen fietsen er massaal mee naar school of forensen naar het werk, waardoor de elektrische fiets vaker op onbeheerde plaatsen staat. De kans op diefstal neemt dan toe.

Tips om diefstal te voorkomen

Omdat sommigen het helaas niet kunnen laten om van je eigendommen af te blijven, kun je de volgende tips opvolgen om te voorkomen dat jouw elektrische fiets gestolen wordt.

1. Gebruik twee sloten

Zet je fiets altijd op slot met twee sloten. Het eerste slot is een ringslot en daarnaast raden we je aan om kabel-, ketting- of beugelslot met ART 2 keurmerk of hoger te kopen. Dit keurmerk is belangrijk voor je verzekering.

2. Zet je fiets ergens aan vast

Ook al zet je je e-bike even in de voortuin of voor de supermarkt en verwacht je binnen tien minuten weer buiten te zijn, doe het niet. Door je fiets ergens aan vast te zetten, is het voor dieven moeilijker om jouw fiets mee te nemen.

3. Zet je fiets in een bewaakte stalling

Heb je met een vriendin afgesproken en ga je op de fiets? Parkeer je fiets dan in een bewaakte stalling. Op die manier is de kans kleiner dat iemand hem steelt. Als er geen bewaakte stalling is, zet je de fiets het liefst in het zicht.

4. Leg het slot niet op de grond

Het is onverstandig om je slot op de grond te laten hangen, zelfs als je elektrische fiets goed op slot staat. Op die manier voorkom je dat dieven met een steen je slot kapot slaan op de grond. Als je je fiets hoger vastmaakt, is het lastiger om je slot kapot te krijgen.

5. Verzeker je fiets

De cijfers liegen er niet om: er worden veel e-bikes gestolen. Als je zo'n groot bedrag neerlegt voor een fiets, is het aan te raden om hem goed te verzekeren. Zo krijg je een nieuwe fiets als hij wordt gestolen of krijg je de oude terug als hij wordt gevonden.

6. Verwijder accessoires

Staat je fiets goed op slot? Haal dan meteen de accessoires zoals de accu en display er af. Zonder deze accessoires is je fiets namelijk niet als elektrische fiets te gebruiken.

Libelle’s Marleen testte een week lang een elektrische fiets. Hoe dat haar beviel zie je hieronder:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: AD, Slotenspeciaalzaak. Beeld: iStock

null Beeld

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden