null Beeld

Opmerkelijk: we zeggen vaker ‘ik hou van je’ tegen onze hond dan onze ouders

'Ik hou van je': het zijn de mooiste woorden om te horen. We zeggen ze niet zo vaak, maar blijkbaar wel vaker tegen onze honden dan tegen onze ouders. Oeps!

Online redactie Libelle

Dit blijkt uit de 'ik-hou-van-jou-internetenquête' van het tijdschrift Quest Psychologie.

Houden van

Het artikel gaat in op de vraag of het erg is als ouders nooit 'ik hou van jou' tegen hun kinderen zeggen. Volgens een Amerikaanse hoogleraar, Kory Floyd, moeten kinderen namelijk wel het gevoel hebben dat hun ouders van hen houden. Toch hoef je dit als ouder blijkbaar niet per se uit te spreken. Uit Floyds onderzoek blijkt namelijk dat kinderen tussen de 3 en 7 jaar ook weten dat hun ouders van ze houden omdat ze bijvoorbeeld vaak met hen spelen of iets ondernemen.

Partners op nummer 1

Quest vroeg lezers hoe vaak zij de gevleugelde woorden tegen hun familie, huisdier, geliefde en vrienden uitspraken. Meer dan 3000 mensen vulden de enquête in. Daaruit blijkt dat we het vaakst tegen onze partners en kinderen zeggen dat we van ze houden: 45% van de ondervraagden zegt minstens eenmaal per maand 'ik hou van jou' tegen zijn partner. Kinderen staan op nummer twee met 44%.

Hartslag

Maar het opmerkelijke is dus dat onze huisdieren met 35% op de derde plek staan. Nog vóór onze ouders. Want moeders en vaders moeten het met respectievelijk 26% en 17% doen. Misschien komt het wel door de fantastische reactie van honden op deze mooie woorden. Als eigenaren van honden ‘I love you’ tegen hun viervoeter zeggen, stijgt hun hartslag naar 98 slagen per minuut, terwijl ze in een rust een gemiddelde hartslag van slechts 67 hartslagen hebben.

Presentatrice Evelien de Bruijn regelde co-ouderschap voor haar hond

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Bron: Quest. Beeld: iStock

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden