null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Oppassen geblazen: dit weekend grote kans op storm Odette

De herfst is begonnen en dat zal Nederland dit weekend meemaken. Het weekend begint zeer onstuimig met vrijdagavond en -nacht aan zee mogelijk noordwesterstorm en zeer zware windstoten, meldt Weeronline. 

Zeker in de kustprovincies zal het dit weekend flink gaan waaien: de kans op storm (windkracht 9) is vrijdagavond en -nacht het grootst aan de Zeeuwse kust en de kust van Zuid-Holland. In deze gebieden is ook kans op zeer zware windstoten van ruim 100 km/uur.

Zaterdagochtend zal de wind ook erg aanwezig zijn in de overige kustgebieden. Het Belgische KMI heeft nu al code oranje afgegeven voor de Belgische kust vanwege storm Odette. In Zeeland is code geel afgekondigd.

Verder bestaat het weerbeeld voor dit weekend uit buien op zaterdag afgewisseld door droge momenten. Af en toe breekt de zon even door en stijgt de temperatuur naar maximaal 15 graden. Op zondag trekt de regen weg en zeker in de middag is het op veel plaatsen droog en schijnt geregeld de zon. Het wordt dan zo'n 17 graden met de laagste maxima in Zeeland en Limburg en de hoogste temperaturen in het noorden.

Storm Odette

Zware windstoten kunnen in september sneller overlast veroorzaken dan in de winter. Bomen staan dan namelijk nog vol in het blad en kunnen daardoor gemakkelijker omwaaien en er kunnen sneller grote takken afbreken. Weggebruikers moeten daarom uitkijken dit weekend. Ook kan het op de dammen en bruggen in Zeeland gevaarlijk zijn voor auto's met een aanhanger of lege vrachtwagens door de windstoten.

De koude, gure en vaak natte herfstperiode is weer aangebroken. Wat doe je dan met kinderen (naast ze af en toe lekker in de plassen te laten stampen)? Vlogger Doortje heeft een paar handige oplossingen:

De mooiste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Bron: Weeronline. Beeld: iStock

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden