null Beeld

Opruimen is het nieuwe mindfulness

Personal organizer Caroline Griep geeft elke week de beste tips om je huis opgeruimd en geordend te houden.

Redactie Libelle.nl

Laatst las ik op Facebook: "Enorme stress om op tijd bij mijn cursus mindfulness te zijn. Ergens doe ik iets niet goed…" Ik moest erom lachen, maar het is natuurlijk de wereld op z’n kop.

We zijn druk, druk, druk. Thuis vinden we het een rommeltje en iedere keer dat we binnenkomen, zuchten we – bewust of onbewust – diep. We doen liever iets anders dan het huishouden. We komen om in de spullen, maar hebben vaak geen idee waar dingen liggen. Laat staan dat we er plezier aan beleven. We zijn meesters in het negeren van de onrust die dat veroorzaakt. En denken dat we de oplossing buiten de deur kunnen vinden.

Vluchten is inderdaad een optie. Het huis uitrennen om ergens anders te leren hoe je zen kunt worden. Op je yogamatje haal je eindelijk opgelucht adem. Tot je terugkomt en de voordeur opendoet… Het is dweilen met de kraan open. Dat kan anders. En het toverwoord is OPRUIMEN. Een opgeruimd huis is de basis voor een opgeruimd hoofd.

Het beste zou natuurlijk zijn om het huishouden mindful te ‘omarmen’. Er een hekel aan blijven hebben kost alleen maar (negatieve) energie.

Hoe je dat doet? Een paar voorbeelden:

  • Zorg dat alles een vaste plek heeft: als je niet hoeft te zoeken, houd je tijd en energie over.
  • Koop iedere week bloemen als je opgeruimd en schoongemaakt hebt; geniet van het gevoel dat je het gezellig maakt.
  • Van de was opvouwen en strijken met een muziekje erbij word je rustig.

Opgeruimd leven zit écht in kleine dingen die je vaak in een paar minuten kunt doen. De Amerikaanse politicus en wetenschapper Benjamin Franklin wist het al in de achttiende eeuw: "Iedere minuut die we aan ‘organizen’ besteden, levert ons een uur op". En zo is het. Vanaf nu deel ik hier mijn tips voor een opgeruimd 2015.

Meer tips van Caroline? Je vindt ze op griepruimtop.nl en op Carolines Facebookpagina.

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden