Gideon Beeld Getty Images/EyeEm
GideonBeeld Getty Images/EyeEm

groot verdriet

Ouders van verongelukte Gideon (19) kapot van verdriet: “Het was zijn eerste vakantie met vrienden”

Er wachtte nog een leven vol avonturen op de 19-jarige Gideon van Buuren, maar woensdag kwam er abrupt een einde aan. Tijdens een vakantie met vrienden in Griekenland botste hij met een quad op een auto en overleed. Zijn ouders, broers en zus zijn kapot van verdriet. Sliedrecht is in rouw. “Deze jongen gaf zo veel liefde aan iedereen.”

Amy van den BergGetty Images/EyeEm

Het is een paar minuten voor zijn dood. Gideon zit met glinsterende ogen op een quad op het eiland Kreta, in Griekenland. Zijn bovenlijf bloot, een grote lach. Een vriend maakt een foto om het moment vast te leggen. Om het geluk te vangen. Want op een quad rijden is een droom die uitkomt. ”Hij wilde het al zo lang.”

Een ogenblik later is het gedaan. Hij komt op de andere weghelft terecht, botst op een auto en slingert eruit. Hoe het ongeluk kon gebeuren, weten zijn ouders Arenda en André nog niet. Maar ze weten dat het verdriet immens is, de pijn bijna ondraaglijk. Alsof die pijn door een muur heen moest worden getrokken, vertelt Arenda, krap twee dagen nadat het afschuwelijke nieuws hen bereikte. Nadat de recherche op de deur klopte en hun wereld in elkaar stortte.

Een gangmaker, een lieve jongen, een probleemoplosser. Gevoelig was hij, en grappig, weten zijn ouders. “Hij sprankelde, al vanaf zijn geboorte. En hij had een verbindende kracht. Nooit vijanden, zelden ruzie.” Als hij tóch eens boos was, trok hij zich even terug, om daarna weer vrolijk beneden te komen.

Hij genoot van het leven, vooral van de avonturen die het hem bood. Gideon durfde bijna alles - zijn ouders hielden vaak hun hart vast. Was-ie weer gevallen, had hij iets gebroken, een vinger doormidden. Er was áltijd wel iets. Dus gingen er ook niet direct alarmbellen af toen ze hoorden dat er een ongeluk was geweest. Gideon heeft wel vaker ongelukken. Het is Gideon. “Hoe vaak ik niet met hem bij de huisartsenpost zat, in het ziekenhuis.”

Hij leefde graag in extremen. Zocht de randjes op, de uitersten. “Klimmen op een metershoge mast, van grote hoogtes het water in duiken. In zijn onderbroek door de supermarkt. Dat was een challenge.”

‘Niet één, maar twee engeltjes’

Geanimeerd, maar met tranen in zijn ogen, vertelt zijn vader over die keer dat hij in het ziekenhuis zat met zijn zoon. “Hij was nog heel jong en had zijn enkelbandjes gescheurd. De dokter vroeg wat er gebeurd was. ‘Nou’, zei Gideon, ‘ik ben van de eerste verdieping van een flat afgesprongen.’ Je had die arts moeten zien kijken. We hoorden weleens van iemand: ‘Jullie kind heeft niet één, maar twee engeltjes op zijn schouder.’”

Maandag ging hij voor het eerst met vrienden op vakantie. Voor het eerst in zijn leven vliegen. Naar een Grieks eiland. Hij had zich er zo op verheugd. En zijn vrienden ook, want waar Gideon was, was het gezellig. Hij was een echte gangmaker. Én een ontzettende chaoot. “Hij had vier wekkers, soms zes. Die zette hij allemaal aan. Desondanks versliep hij zich iedere dag.”

Begin volgende week komt zijn lichaam naar Nederland. “Dan komt-ie hier in huis. De kist voor het raam. Een paar dagen, voordat we hem gaan begraven.” Zijn oudste broer Job is naar Griekenland om het te regelen. Donderdag kwamen honderden jongeren, vrienden en familie bijeen op het plein van basisschool Oranje-Nassau om Gideon te herdenken, hun verdriet te delen. “We voelen dat het hele dorp ons draagt in deze tijd. De steun van God en alle mensen om ons heen helpt ons enorm.”

Bron: AD, De Stentor.

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden