null Beeld

Pas op: WhatsApp-fraudeurs zijn vooral in dít deel van het land weer actief

Krijg je op Whatsapp een berichtje van een bekende waarin je wordt gevraagd om flink wat geld over te maken? Dan kun je er beter niet zomaar op ingaan. De kans is namelijk groot dat om een oplichtingstruc gaat.

De politie meldt dat opnieuw talloze mensen zijn opgelicht door WhatsApp-fraudeurs.

Even voorschieten

De oplichtingstruc werkt als volgt: je krijgt een appje van een vriend(in), familielid of andere kennis. Soms verstuurd vanaf een ander telefoonnummer dan dat je van diegene gewend bent. De bekende vraagt je in dat geval om het oude nummer te wissen en geeft aan dat dit het nieuwe nummer is. In dat berichtje vraagt diegene vervolgens om geld, omdat er gauw rekeningen betaald moeten worden. Jij ziet er het kwaad niet van in en maakt het bedrag over.

Maar even later spreek je die bekende, en blijkt hij of zij jou helemaal niet om geld gevraagd te hebben. Een gevalletje pure oplichting dus, waarbij jij kunt fluiten naar je geld.

Misbruik van de situatie

De politie meldt een sterke toenames van het aantal slachtoffers van deze vorm van WhatsApp-fraude. Vooral in Midden-Nederland hebben veel mensen afgelopen maand aangifte gedaan: ruim 5 keer zoveel als vorig jaar rond deze tijd. De politie vreest dat de oplichters profiteren van de coronacrisis.

Slachtoffers van deze nare truc zijn vooral 60-plussers met volwassen kinderen. "Door de coronacrisis zitten veel mensen thuis en hebben zij minder contact met bijvoorbeeld hun kinderen", aldus Jeroen Niessen van de politie. "Mensen zijn momenteel kwetsbaarder en trappen eerder in dit soort nare vallen."

Altijd even bellen

Het advies van de politie luidt om altijd de identiteit van de persoon te controleren. Dat kun je doen door zowel het oude als het nieuwe nummer op te bellen. Wacht in elk geval altijd met geld overmaken tot je de persoon in kwestie hebt gesproken om te controleren of het klopt.

Techvlogger Nina legt uit hoe je je WhatsApp-account extra goed kunt beveiligen:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: NOS. Beeld: iStock

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden