null Beeld

Patrick (27) kon als starter geen betaalbaar huis vinden: “Dankzij de schenking van mijn ouders kon ik mijn droomhuis kopen!”

Wie op dit moment als starter of doorstromer op jacht is naar een nieuwe woning weet er alles van: de huizenmarkt is oververhit. Vooral starters stoten heel vaak hun neus. Gelukkig kan een belastingvrije schenking eraan bijdragen dat de koop wel door kan gaan.

Online redactie Libelle

Denk je je droomhuis gevonden te hebben in jouw beschikbare prijsklasse, dan is de kans vandaag de dag groot dat je overboden wordt. Patrick Berger (27, ICT’er) kan daar uit eigen ervaring over meepraten. “Ik werk in het centrum van Breda en de afgelopen tien jaar zijn de huizenprijzen hier verdriedubbeld. Voor mijn ouders is dat een gunstige ontwikkeling geweest: zij hebben daardoor winst weten te behalen uit hun oude woning. Voor mij was het vooral irritant. Een appartement onder de 150.000 euro is er gewoon niet te vinden.”

Springplank

Een half jaar lang zette Patrick zijn zoektocht voort, zonder succes. Marga Lankreijer-Kos, hypotheek-expert bij Independer, hoort verhalen als die van Patrick dagelijks. “Er zijn erbij die al anderhalf jaar op zoek zijn. Er is nou eenmaal woningnood. Daarom is vanuit de overheid de constructie van belastingvrij schenken bedacht. Dit is echt bedoeld om starters tussen de 18 en 40 jaar oud een springplank te bieden op de woningmark.” Het belastingvrij schenken maakt het mogelijk om tot wel een ton te schenken, per kind. Maar het is echt niet zo dat het in de praktijk om zulke hele grote bedragen hoeft te gaan om een woning binnen handbereik te krijgen. Marga: “Soms kan een bedrag van 5.000 euro al het verschil maken als dat nét de kosten koper zijn die een starter zelf niet meer kan opbrengen.”

Kans op een droomwoning

Voor Patrick bleek deze constructie de oplossing. “Het lukte me gewoon niet op eigen kracht. Als alleenstaande kan je aanzienlijk minder lenen dan wanneer je samen een huis koopt. Daarnaast moet je een gedeelte van de hypotheek aanbetalen, het gaat om 10 procent. Dat betekent dat je al flink gespaard moet hebben, alleen om een hypotheek te kunnen krijgen.” Ook Patricks anderhalf jaar jongere broertje liep tegen exact hetzelfde probleem aan. Uiteindelijk volgde er een gesprek met hun ouders. “Mijn vader vertelde ons dat we allebei een schenking kregen. Hij zei dat er over hun spaargeld toch alleen maar negatieve rente werd betaald. Dankzij de schenking hoefde ik geen geforceerd compromis te sluiten bij de zoektocht naar een woning: ik woon nu in het centrum van Breda op nog geen tien minuten van mijn werk. Ik heb hier echt geluk mee gehad.”

Tackel de moeilijkheden

Starters als Patrick vallen vaak tussen wal en schip. Ze verdienen te veel om in aanmerking te komen voor een sociale huurwoning, particuliere huurwoningen overstijgen vaak hun budget en ook de prijzen van koopwoningen rijzen de pan uit. Marga: “Wat mensen soms vergeten als ze de financiering voor hun huis rondkrijgen, is dat er nog altijd extra kosten mee gemoeid zijn. Denk aan het taxatierapport, de bouwkundige keuring, de makelaarskosten en de notaris. Ook dit gaat om duizenden euro’s. Spaargeld is dus heel belangrijk. Voor wie dat niet heeft, is het belastingvrije schenkrecht een uitkomst. Overigens geldt dit niet alleen voor starters maar ook voor doorstromers die hun flatje willen verruilen voor een groter huis.”

Opluchting

Het bleef tot op het laatste moment spannend voor Patrick. “Iemand had mij overboden, maar de aankoop ging uiteindelijk toch niet door. Inmiddels woon ik drie maanden in mijn nieuwe flat. Ik ben enorm opgelucht en blij dat ik kan zeggen: eindelijk is het gelukt.

Weten wat jouw hypotheek is? Check het hieronder:

Bron: Independer hypotheek berekenen tool

Meer weten over geld schenken om een huis te kopen? Lees het op de website van Independer.

Tekst: Annemiek Riesebosch. Beeld: iStock.

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden