null Beeld

Patty Brard over haar dochter: “Als ik het goed kon maken, dan deed ik het”

Libelle viert deze zomer de zon in Casa Libelle met vijf bijzondere BN’ers. Deze week de laatste aflevering waarin journalist Alice Binnendijk icoon Patty Brard (61) interviewt.

Je werkt alweer jaren voor SBS6. Zit je daar op je plek?

"Wat zou ik nu nog moeten doen op mijn leeftijd? Bij RTL kom ik er toch niet in. Ik ben niet jong en ik heb geen maatje 32. Dus wat zou ik moeilijk doen? Ik heb het naar mijn zin bij SBS. Ik houd van werken in teamverband. Dat als de een er niet meer tegen kan, de ander hem daar doorheen helpt. En ik houd van mensen die hard werken. Ik fungeer een beetje als moeder in zo’n team, loop graag met mijn picknickmand vol eten, pleisters en verband. Kom maar bij tante Patty, zeg ik dan."

Denk je er wel eens aan om het rustiger aan te doen?

"Ik zou graag achter de schermen willen werken. Ik verlang er elke dag naar om het rustiger aan te doen. Maar ’s avonds in bed lig ik me toch te verheugen op de volgende dag: o, leuk ik ga dit of dat weer doen. Ik ben 61 en ik houd er rekening mee dat tv ooit een keer ophoudt. Ik weet nog dat Robert Jensen me ooit vroeg: ‘Tot hoe lang wil je dit volhouden?’ Ik was toen 45 en zei: ‘Nou op mijn vijftigste hoop ik toch wel klaar te zijn.’ Toen zei hij: ‘Dat zie ik niet gebeuren. Jij gaat je thuis vervelen.’ Ik moest heel hard lachen. ‘Echt niet’, zei ik. Nou, moet je me nu zien. Ik heb het zelden zo druk gehad."

Krijg je veel aanvragen?

"Ja. De hele dag door en ik doe meer niet dan wel. Ik ben laatst gevraagd voor een mud-race. Hardlopen door de modder. Ik zei: ‘Nee, dat doe ik niet.’ Of ik het dan wilde presenteren met mijn humor. Dat wil ik dan weer wel."

Mis je je man Antoine tijdens je reizen en je drukke werkzaamheden?

"Con (Patty's vriendin en visagiste, red.) en ik zeiden vandaag gekscherend: eigenlijk missen we helemaal niemand, omdat we het zo leuk hebben samen. Het is best fijn hoor, even niet de honden en de drukte van thuis."

Je bent twee jaar geleden getrouwd met Antoine. Is je relatie veranderd daardoor?

"Welnee. We waren al tien jaar bij elkaar. Antoine heeft wel balans in mijn leven gebracht. Ik ben nog wel een pretpakket, maar ik denk nu: hij heeft gelijk. Hij trekt me naar de sportschool, zet mijn vitamines klaar en zegt: 'Neem dat nou in.’ Hij neemt de tijd voor het leven en nee, dat gaat af en toe niet samen met mijn tijd. Maar dat trekt altijd weer bij. Hij is een aanvulling op mijn leven. Een rustige lieverd. Dat is fijn. Ik kan hem ook alles vertellen. Ik was laatst in Italië en toen dacht ik: hoe zou het met Carlos zijn? Carlos is mijn eerste man, de vader van Priscilla, mijn dochter. Binnenkort ontmoet ik hem. Dat kan ik Antoine allemaal vertellen."

LEES OOK: Saskia Noort: “Ik ben een leuker mens dan 20 jaar geleden”

Waarom ontmoet je Carlos?

"Dat gaat over onze dochter Priscilla. Het is fijn dat hij zich toch met ons verwant voelt."

Heeft je dochter contact met haar vader?

"Ja. Maar ik praat daar niet over met de pers. Ik vind dat vervelend omdat zij het vervelend vindt. Het is een afspraak dat we het er niet over hebben."

Als we het er niet over hebben, is het een roze olifant in de kamer. We zien hem allebei, maar praten er niet over. Toch moet het een pijnpunt voor je zijn.

"Ik las dat meer dan 50% van de gezinnen in Nederland ruzie hebben over relaties, geld en weet ik veel wat. Ik blijf dat ongelofelijk vinden maar ik zit er zelf middenin. Dat je elkaar zo gek kunt maken om niets en je weet niet eens meer waarover het gaat. Eigenlijk weet ik niet eens wat nou precies het punt is tussen mij en mijn dochter. Ik weet: je moet een ruzie niet te lang laten duren, want dan weet je niet meer hoe je terug moet. Als de ruzie voortduurt, weet je vaak niet meer waarover de ruzie begonnen is. Dat is het stomme van ruzie. Het gaat meestal nergens over. Ik zou morgen voor het tegenovergestelde kiezen. Als ik het goed kon maken, dan deed ik het. Zeg me maar hoe."

Jij hebt veel meegemaakt in je leven. Onstuimige liefdes, dramatische scheidingen, enorme successen, schulden en een faillissement, ruzies met collega’s en familie. Een heel bewogen leven. En toch ben je aan het shinen hier. Hoe doe je dat?

"Ik wil kracht uitstralen naar mensen. En positiviteit. Natuurlijk heb ik verdriet. Natuurlijk vind ik het erg dat het zo loopt tussen mij en Priscilla. Zo hoeft het niet te gaan, dat weet ik. Ik zie bij Bonje met de buren al die ruziënde mensen met hun gesnik en gehik. En dan zeg ik: 'Zeg het nou allemaal een keer tegen elkaar'. Want als de onvrede, of irritatie of gekwetstheid een keer benoemd is, is het vaak klaar. Maar die stap te zetten, is eng. Nogmaals; als het morgen anders kon met mijn dochter: ik ben er. Ik ga aan die tafel zitten en heb niks te verbergen. Ik wil alleen maar liefde en plezier, lol en gezelligheid. Maar dat moet de ander dan ook hebben. Als die nog niet zover is, dan moet je het laten gaan."

Meer Patty?

Lees het hele interview in Libelle 33, vrijdag 29 juli in de winkel.

BEKIJK OOK DEZE VIDEO:

Patty vertelt in Shownieuws over de borstverkleining die ze onlangs onderging.

LEES OOK:

Interview: Alice Binnendijk. Fotografie: Ester Gebuis

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden