null Beeld

Patty Knoops (58) wint de Libelle Ster van 2016: “Vrouwen rond de 50 zijn niet ‘te oud’ voor nieuw werk”

10 weken lang heeft Libelle 10 vrouwen in de schijnwerpers gezet die zich inzetten voor een goed doel. Patty Knoops (58) sprong er volgens onze lezeressen uit met haar initiatief om oudere vrouwen meer zelfvertrouwen te geven bij het solliciteren. Daarom heeft zij de Libelle Ster van 2016 gewonnen, uitgereikt door minister Jeanine Hennis Plasschaert.

Online redactie Libelle

Patty zag hoe het zelfvertrouwen van hoogopgeleide, werkloze vrouwen wordt aangetast als ze keer op keer worden afgewezen voor een baan. Met Stichting ‘Kijk Haar!’ organiseert ze gratis een training- en empowermentprogramma voor deze doelgroep.

Veel in hun mars

“In mijn eigen loopbaan ben ik sollicitatietrainer geweest, ik heb gewerkt als recruiter en ik was werkconsulent bij de gemeente Rotterdam. Daar hoorde ik zo veel schrijnende verhalen van hoogopgeleide vrouwen van rond de vijftig is die maar geen baan kunnen vinden. Ik zie dat het krachtige vrouwen zijn die veel in hun mars hebben, maar dat hun zelfvertrouwen is aangetast door de vele afwijzingen. Hier moet ik iets mee, dacht ik, maar wat?

Kijk haar!

Ik sprak erover met collega’s uit mijn netwerk, die werkzaam zijn als coach. Ik wilde een trainings- en empowermentprogramma voor deze vrouwen opzetten waar ze gratis aan mee konden doen. Binnen de kortste tijd had ik een aantal betrokken teamleden en trainers bij elkaar die daar vrijwillig aan mee wilden werken en zo kon ik stichting ‘Kijk Haar!’ oprichten. Voor weinig geld huurde ik een zaaltje en sindsdien is er een echte community ontstaan. We helpen hoogopgeleide, werkloze vrouwen met sollicitatietraining; recruiters kijken hun cv na en we leren ze hoe ze nog meer op kunnen vallen. Met deze training maken we vrouwen weer bewust van hun kernkwaliteiten en we werken aan hun mindset door af te rekenen met hun belemmerende overtuigingen.

Verkeerd stigma

Natuurlijk kunnen we niemand een baan garanderen, maar meer zelfvertrouwen maakt dat ze meer durven te ondernemen. Van de training maken we echt een feestje. Vrouwen komen hierdoor weer in beweging, ze helpen elkaar door vacatures uit te wisselen en ze delen hun successen. Er was een vrouw die echt de moed had verloren en toch weer een baan heeft gevonden. 25% procent van onze deelnemers heeft inmiddels weer werk gevonden. Met ‘Kijk Haar!’ willen we een steun in de rug zijn. Het is nu eenmaal een heel lastige arbeidsmarkt en vrouwen van rond de vijftig hebben een stigma dat ze ‘te oud’ zijn. Van dat stigma moeten we af. Deze vrouwen willen gezien en gehoord worden en onderdeel uitmaken van de werkende maatschappij. Ze mogen allemaal heel trots zijn op zichzelf; zij hebben meegebouwd aan deze maatschappij en ze doen ertoe. ‘Blijf jezelf ontplooien en trek jezelf niet terug’, is de boodschap die we uitdragen. ‘Kijk haar’ is in Rotterdam begonnen en nu zijn we aan de slag in Gouda. Ik hoop dat we dit straks in heel Nederland kunnen aanbieden. Dit verdienen vrouwen. Het doet ze goed.”

LEES OOK:

Bekijk ook deze video van gezinsvlogger Christien hoe zij een baan en haar privéleven combineert:

Interview: Laura van der Meer. Beeld: Petronellanitta.

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden