null Beeld

‘Pensioen is meer dan geld, dat is me duidelijk’

Els schrijft voor Slim met geld. Voor Libelle.nl heeft ze de online cursus Slim met geld gedaan.

Die cursus Slim met geld heeft iets teweeggebracht. Al weken lang denk, praat en droom ik over mijn pensioen. Nog 27 jaar te gaan, ik ben pas op een derde van mijn werkende bestaan, maar toch.

Het laat me niet meer los: bouw ik als zzp’er genoeg vermogen op voor later? En wat is later? Blijf ik werken tot mijn 67ste, zodat ik tegelijk met mijn echtgenoot – die even oud is als ik – met pensioen kan? Zijn er dan überhaupt nog opdrachtgevers die dan nog zo’n grijze duif als ik willen inhuren? Moet ik niet nog harder gaan sparen dan ik al doe, om ook een potje te hebben voor mijn ‘prepensioenjaren’, als de opdrachten minder worden?

Mijn gedachten slaan op hol. Misschien kan ik dan maar beter in de Bijenkorf gaan werken op de kousenafdeling of iets anders gaan doen waarvoor men graag een wat oudere dame wil. Het gaat bij pensioen om meer dan alleen geld, dat is me inmiddels wel duidelijk. Het gaat erom: wat wil je en hoe ga je dat regelen?

Vrienden reageren verschillend als ik het P-onderwerp aansnijdt. ‘Lekker belangrijk Els’, sneert een vriend op Facebook. En die is nota bene zelf zzp’er. ‘Zorg dat je 200.000 euro spaart, dat moet genoeg zijn, zegt men’, adviseert een vriendin die veel zzp’ers kent. ‘Reken eerst eens uit hoeveel je nodig denkt te hebben’, reageert weer een ander. Dat laatste is natuurlijk de beste start. Maar dat is nog best ingewikkeld.

Ik heb een afspraak gemaakt met een onafhankelijk financieel planner. Daar ga ik binnenkort naar toe, samen met mijn echtgenoot. Mijn oude dag is (hopelijk) ook zijn oude dag. Samen moeten we bepalen hoeveel inkomen we te zijner tijd nodig hebben om comfortabel oud te kunnen worden. Het liefst met elkaar, maar misschien ook wel alleen. Of met een ander. Over dit soort dingen hebben we het ’s avonds. Op de bank, met een glas wijn erbij en de laptop met Excel op schoot.

Ondertussen lig ik ’s nachts nog wel te hoofdrekenen met die 200.000 euro. Mijn echtgenoot zegt: ‘Maak je niet druk, jij spaart meer dan veel andere zzp’ers. En vergeet niet dat ik een goede pensioenregeling heb’. Dat is waar en zolang we altijd bij elkaar blijven, is dat een prettig uitgangspunt. En natuurlijk gaan we nooit uit elkaar. Maar ik wil zeker weten dat ik het ook in mijn eentje kan rooien, ook bij tegenspoed.

Binnenkort dus meer duidelijkheid, dat geeft hopelijk rust. Dan kan ik me weer concentreren op het ‘nu’. Op mijn werk bijvoorbeeld. Want er moet ondertussen natuurlijk wel gewoon pensioen worden opgebouwd.

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden