null Beeld

Peperkoekhuisje

Je kunt natuurlijk een kant en klaar pakket bij Ikea kopen, maar het is veel leuker om zelf thuis je eigen peperkoekhuisje te maken! Toegegeven, het kost even wat tijd, maar het resultaat is prachtig. Spectaculair voor bij de koffie of gewoon leuk om met de kinderen te doen in de kerstvakantie!

Benodigdheden:

  • 2 dakdelen van 23,3×11,2 cm
  • 2 zijkanten van 20,2×6,1 cm, met uitgestoken raampjes
  • voor en achterkant, met uitgestoken raampjes (zie mal)
  • 4 schoorsteenstukjes, waarvan 2 met uitgestoken puntje (zie mal)

Peperkoekdeeg

  • 480 g zachte boter
  • 480 g donkere basterdsuiker
  • 900 g bloem
  • 20 g bakpoeder
  • 10 g zout
  • 4 tl gemberpoeder
  • 4 tl gemalen kaneel
  • 1½ tl gemalen kruidnagel
  • 1 tl gemalen peper

Bereidingswijze

  1. Klop de boter met de suiker tot een zacht, romig mengsel.
  2. Voeg de bloem, bakpoeder, zout en specerijen toe en kneed het mengsel tot een soepel deeg.
  3. Laat het deeg, afgedekt, circa 1 uur rusten in de koelkast.
  4. Deel het deeg in stukken en rol elk stuk uit tot een lap van 4-5 mm dik.
  5. Print de pagina’s uit en knip de verschillende onderdelen van het huisje uit.
  6. Leg de uitgeknipte mallen op het deeg en snijd de vormen uit het deeg.
  7. Leg de uitgestoken stukken deeg op een met bakpapier beklede bakplaat en laat het deeg circa 20 min. drogen op kamertemperatuur.
  8. Bak het deeg in 20-30 min. krokant in het midden van een voorverwarmde oven op 170ºC.
  9. Laat het op een rooster afkoelen.
  10. Schep het glazuur in een spuitzak met een kleine spuitmond en plak het huisje in elkaar met een randje glazuur.
  11. Steun de zijkanten nog enkele uren (het liefst een hele nacht) tot het glazuur gehard is.
  12. Leg dan voorzichtig het dak erop en laat ook dit goed drogen. Doe, voor het garneren, het glazuur in een spuitzak met heel klein spuitmondje en spuit dunne lijntjes glazuur op het huisje.
  13. Laat het glazuur minstens 2 uur drogen.

Tip

Het is belangrijk dat het deeg goed gekoeld is voordat het wordt uitgerold. Laat de al uitgestoken stukken deeg 20 minuten drogen op kamertemperatuur, zo behouden ze na het bakken goed hun vorm.

Glazuur

Roer met een houten lepel 2 eiwitten los en voeg 450-550 g poedersuiker in gedeelten toe tot er een stevig glazuur ontstaat. Voor de lijntjes moet het glazuur vrij dik zijn, zodat ze niet uitvloeien.

Tips voor het glazuren

Zorg ervoor dat alles klaarstaat als je begint met glazuren. Gebruik het liefst plastic wegwerpspuitzakken, die bij kookwinkels verkrijgbaar zijn. Een gewone spuitzak is ook prima, maar het schoonmaken nadien kost even wat tijd. Steek, voordat je de spuitzak met glazuur vult, eerst een spuitmondje met een heel kleine opening in de spuitzak. Vul de spuitzak voor ongeveer tweederde. Bewaar de gevulde spuitzak(ken) in een glas, met het spuitmondje naar beneden. Leg eerst een stuk vochtig gemaakt keukenpapier in het glas, daarop kan het spuitmondje rusten. Het vochtige papier zorgt ervoor dat het glazuur niet hard wordt. Of steek een houten prikker in het spuitmondje, ook dit voorkomt het harden van het glazuur. Het glazuur kan worden bewaard in een goed gesloten koelkastdoos, met een prikker in het spuitmondje.

Rauwe eiwitten

In het glazuur worden rauwe eieren gebruikt. Serveer de koekjes daarom liever niet aan oudere mensen, zwangere vrouwen en heel jonge kinderen. De eiwitten kunnen eventueel worden vervangen door water, er ontstaat dan ook glazuur, maar dat is iets minder stevig dan het glazuur gemaakt met eiwitten.

Receptuur: Marlies Batelaan.

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden