null Beeld Robert Alexander
Beeld Robert Alexander

PREMIUMColumn

Peter: “Je hebt mensen die direct aan de kant gaan en mensen die niet uitwijken”

Peter Heerschop

Hij is acteur, cabaretier en schrijver. Maar sinds de eerste lockdown is Peter Heerschop (60) – tot zijn eigen verbazing – ook nog iets anders: een Libelle-man! En dat maakt van hem een zeer geschikte columnist voor Libelle online.

Ik was een aantal dagen fietsen met mijn vrouw.

Ik ga daar verder niet veel over vertellen en ik krijg er liever ook geen vragen over. Ik was een aantal dagen fietsen met mijn vrouw.

En er viel mij iets op bij de andere fietsers.

Het fietsen was vaak op fietspaden of smalle weggetjes. Daar kun je vaak wel met zijn tweeën naast elkaar, maar als er twee tegenliggers aankomen dan moet er minimaal één tweetal achter elkaar gaan fietsen.

En dan valt het volgende op. Je hebt mensen die niet wijken en gewoon naast elkaar blijven fietsen. En je hebt mensen die zich gelijk aanpassen en juist direct achter elkaar gaan fietsen. Dus, mensen die vinden dat zij recht hebben op naast elkaar en vinden dat de anderen maar opzij moeten. En je hebt mensen die denken, dat past niet, ik geef anderen de ruimte. Je hebt dus bij het fietsen:

  • A: De ruimtegever
  • B: De ruimtepakker

Voortdurend fietsend achter mijn vrouw zat ik te denken over soorten mensen. Je herkent ze ook met gewoon over straat lopen.

Als er twee mensen tegen elkaar oplopen dan heb je ook mensen die gelijk geïrriteerd kijken, ook al zijn zij degenen die de botsing veroorzaakten. En je hebt mensen die gelijk sorry zeggen, ook al waren zij niet degenen die de botsing veroorzaakten.

Mensen die vinden dat zij niet opzij hoeven en recht hebben op ruimte. En mensen die juist wel opzij gaan en als ze dat niet op tijd doen, zich verontschuldigen.

Je hebt dus bij wandelen tegen elkaar botsen:

  • A: De automatische sorry-zegger
  • B: De vanzelfsprekende boos-kijker

We fietsen best een behoorlijk stuk, dus ik had alle tijd om verder te denken. Waar leek dit nog meer op?

Bij vergaderingen, als er iets moet worden gedaan en niemand dat direct oppakt, dan heb je ook twee soorten mensen. Je hebt mensen die hun mond houden en vast hun tas in gaan pakken om op tijd weg te zijn.

En je hebt mensen die uiteindelijk zeggen “Dan doe ik het wel”.

Ze willen het allebei niet, maar de één doet het ook echt niet. Terwijl de ander het dan maar wel doet omdat de één het toch niet gaat doen.

Bij vergaderingen en discussies heb je dus:

  • A: De tegen-de-zin-aanpakker
  • B: De zwijgende-wegkijkers die denken Los-jij-het-maar-op

Ik stel voor dat je nu voor jezelf telt hoe vaak je voor jezelf een A en hoe vaak je een B hebt ingevuld.

Laat dat voor jou ook doen door jouw partner of iemand anders dichtbij.

Bespreek het verschil.

Als je nu al zegt dat je daar helemaal geen zin in hebt dan ben je waarschijnlijk drie keer B.

Ik heb daar verder geen oordeel over.

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden