null Beeld

PREMIUMcolumn

Peter: “Ze zeggen dat je seks moet hebben zonder orgasme, want dan blijft de energie bewaard”

Peter Heerschop

Hij is acteur, cabaretier en schrijver. Maar sinds de eerste lockdown is Peter Heerschop (60) – tot zijn eigen verbazing – ook nog iets anders: een Libelle-man! En dat maakt van hem een zeer geschikte columnist voor Libelle online.

Deze week gaat het over uitgestelde beloning. Levert dat altijd het gewenste resultaat op?

‘Leven in uitstel is goed’... dat zeggen ze dan. Dat je seks moet hebben zonder orgasme, want dan blijft de energie bewaard.

‘Leven in uitstel loutert.’

Ik weet dat niet zeker. Om het te testen probeer ik dan altijd te bedenken of zo’n uitspraak ook in andere situaties geldt. Als je de hele middag in de keuken staat en echt fantastisch hebt staan koken, is het dan beter om het niet op te eten want dan blijft het verlangen een paar dagen hangen?

Of je gaat naar de wc om te poepen, maar je houdt gewoon je broek aan en geniet van het uitstel.

Stel: ik vertel een mop, maar ik stop voor de clou. Kun je een andere keer nog harder lachen...

Niks erger dan iemand die naar je toe komt en zegt: ‘Man, ik heb net iets gehoord, dat is zo bizar, als iemand hier achter komt... het heeft ook alles met jou te maken...’ Dan zeg je: ‘Oh, wat dan?’ ‘Ja, dat kan ik nu niet vertellen...’ Blijft dat dan de hele dag als fijne energie hangen? Dacht het niet.

Nog een voorbeeld: ‘Wie heeft er nog een voorbeeld?’ Kan ik zeker weken op het antwoord wachten. Ik vind dat niet fijn, dat uitstel.

Kunnen we dus stellen dat seks zonder orgasme juist totale onzin is? Of is er een situatie te bedenken dat uitstel van directe bevrediging juist wel iets oplevert?

Zeker. Dat is heel goed te bedenken. Laat ik beginnen met de wetenschap voordat ik overga tot grote liefde.

Wetenschap

Er is het bekende marshmellow-experiment met kleuters. Dat gaat zo: er ligt een marshmellow op tafel. De onderzoeker zegt tegen de kleuter: “Ik ben even weg, als je de marshmellow niet opeet tot ik terug ben, dan krijg je er eentje extra.” Versimpelde uitleg, maar zo ongeveer.

Wat blijkt? Een deel van de kleuters kan niet wachten. Het kost teveel moeite om de marshmellow niet in de mond te stoppen. Zoooo lekker.

Maar degenen die wél kunnen wachten, blijken later veel beter te presteren op school. Degenen die kunnen wachten worden driedubbel beloond.

Dan nu door naar de grote liefde.

Een jeugdliefde. Een vriend of vriendin voor wie altijd een sluimerende verliefdheid is gevoeld. Maar daar is het verder bij gebleven. Geen relatie, geen gevolg, geen seks, of geen seks met gevolg. Het is gebleven bij liefde. Geen onenigheden, geen teleurstelling. Geen ruzies over huishouden of niet nagekomen afspraken. Zuivere liefde. Onaangetast. Die liefde voor altijd. Omdat het liefde is in uitstel.

Prachtig, toch?

En ja, door de coronamaatregelen wordt ook veel uitgesteld. Dat is vaak heel vervelend. Maar hou de liefde zuiver en de beloning zal voorgoed zijn.

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden