null Beeld Shutterstock / fizkes
Beeld Shutterstock / fizkes

PREMIUM

Petra (48): “Mijn moeder begrijpt niet dat ik het doe omdat ik van haar hou”

Iedereen heeft een verhaal. Groots en meeslepend of juist klein en ontroerend. Zoals Petra, die zich grote zorgen maakt om haar moeder.

Tineke BeishuizenShutterstock / fizkes

Petra (48): “Ik maak me zorgen over mijn moeder. Ik heb haar altijd gekend als een vrouw die meestal wel met iets bezig was. Buiten de deur met vriendinnen en thuis met schilderklusjes, haar tuin of koken. Er kwamen vaak mensen eten. Ik weet best dat je energie afneemt als je ouder wordt. Ze is nu bijna tachtig, dus een tandje minder mag best. Het gaat me vooral om wat er in haar hoofd is veranderd. Het lijkt alsof alles waarmee ze vroeger zo druk was, haar niet meer zo interesseert.

Makkelijk praten

Als haar vriendinnen vragen of ze mee gaat fietsen, haakt ze vaak af. Te moe. Niet zo’n zin. Geen lekker weer. O, was het gisteren? Glad vergeten. Er worden ook steeds minder vaak mensen uitgenodigd om te komen eten. Te veel gedoe, eerst de boodschappen, dan koken en na het eten een aanrecht vol vaat! Tuurlijk, daar heeft ze gelijk in, maar dat was nooit een probleem.

Mijn vader vindt alles prima wat ze doet, dat heeft hij altijd gevonden. ‘Ze moet doen wat ze leuk vindt en als ze het niet langer leuk vindt, dan moet ze het gewoon niet meer doen’, zegt hij. Makkelijk praten, hij zou zich ook weleens ongerust kunnen maken.

Bemoeizucht

Ik denk steeds vaker dat het misschien het begin is van dementie. Toen ik daar heel voorzichtig over begon, werden mijn moeder én mijn vader kwaad. Op hun leeftijd, allebei bijna tachtig, is het heel gewoon dat je minder actief wordt, vinden ze. Dus hebben ze iemand gevonden die de tuin komt onderhouden. ‘Ik kan gewoon niet meer zo goed bukken’, zegt mijn moeder. Als ze naar een gymclubje voor ouderen zou gaan zou ze veel langer lenig blijven, maar daar heeft ze geen zin in.

Ik doe mijn best om dingen te bedenken die goed zijn voor haar, omdat ik zo graag wil dat ze nog lang en gezond blijft leven. Maar bij ons laatste gesprek heeft ze gezegd dat ik moet ophouden met mijn bemoeizucht en dat ze anders liever heeft dat ik niet meer kom. Wat ik daar het allerergst aan vind, is dat ze niet begrijpt dat ik het doe omdat ik zo veel van haar hou.”

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden