null Beeld

Pinxtos recepten

Redactie Libelle.nl

Piekfijne Pinxtos

Voor de ultieme beleving ga je natuurlijk naar Bilbao, maar pinxtos zijn ook gewoon thuis te maken. Wij zochten alvast 3 recepten uit. Lekker en makkelijk voor op een verjaardag of andere borrel. ¡Buen provecho!

Pinxtos met preisalade en ansjovis

  • 10 cm jonge prei, in ragfijne ringen
  • 4 sneetjes stokbrood
  • olijfolie extra vierge
  • 1 el mayonaise
  • 1 el crème fraîche
  • 4 ansjovisfilets uit blik

Rooster de sneetjes stokbrood aan beide kanten in een grillpan en leg ze op een schaal. Druppel wat olijfolie over het brood. Schenk in een vergiet kokend water over de prei en laat goed uitlek-ken. Meng de mayonaise met de crème fraîche en schep de prei erdoor. Breng op smaak met pe-per en verdeel over het stokbrood. Leg boven op elk stukje een ansjovisfilet.

Pinxtos met serranoham en gamba's

  • 4 sneetjes stokbrood
  • olijfolie extra vierge
  • 4 plakjes serranoham
  • mayonaise
  • 4 gekookte gamba's

Rooster de sneetjes stokbrood aan beide kanten in een grillpan en leg ze op een schaal. Druppel wat olijfolie over het brood. Beleg elk sneetje stokbrood losjes met een plakje ham. Schep er een toefje mayonaise op maak het af met een gamba.

Aardappelen met chorizo pinxtos

  • 500 g vastkokende aardappelen, in blokjes
  • 125 g chorizoworst, in blokjes
  • 1 grote ui, fijngesnipperd
  • 2 el olijfolie
  • 1 teen knoflook, geperst
  • mespunt cayennepeper (of pikant paprikapoeder)
  • 2 el grofgehakte, platte peterselie

Kook de aardappelblokjes in weinig water met zout 8 minuten en giet af. Verhit de olie in een rui-me koekenpan en bak de aardappel en 5 minuten omscheppend op matig vuur. Schep de ui er-door, bak 2 minuten mee. Voeg de chorizo en knoflook toe en bak het geheel nog 5 minuten op matig vuur, regelmatig omscheppend. Breng op smaak met cayennepeper. Neem de pan van het vuur en schep de peterselie erdoor. Schep in een schaaltje.

Tip: ook lekker als bijgerecht bij een gegrild lamsbiefstukje.

Vega variant

Liever vegetarische hapjes? Ook dat kan. In onderstaande video worden 3 vegetarische varianten uitgelegd. Smullen maar!

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden