x Beeld x
xBeeld x

editorial

Pippi-power

Hilmar Mulder is hoofdredacteur van Libelle. Ze is getrouwd en heeft twee zonen en een hond.

Stukgelezen heb ik het, mijn Pippi Langkous met al haar kleurige avonturen in één groot boek!. De gebonden versie – met illustraties van Carl Hollander – was lang geleden mijn absolute lievelingsboek. Op de achterkant stond een dwarsdoorsnede van Villa Kakelbont, Pippi’s welbekende onderkomen. Ik kon ernaar blíjven kijken. Ook als ze op tv was trouwens, en dat was ze vaak in mijn jeugd. Het roodharige, eeuwig jonge geesteskind van schrijfster Astrid Lindgren was beresterk, superzelfstandig, heel eigenwijs, nergens bang voor en altijd in voor een avontuur. Een prachtig rolmodel, al leek ik zelf meer op Annika of Tommy, haar brave vriendjes. Zij lieten zich steevast meeslepen als Pippi weer eens onverschrokken het voortouw nam. Niet zo gek dat de beroemde woorden ‘Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk wel dat ik het kan’ aan haar worden toegeschreven. Toch is die letterlijke uitspraak in geen van de Pippi-boeken terug te vinden. Wel zijn er twee fragmenten met dezelfde strekking. In Pippi’s kerstfeest krijgt ze een trompet cadeau, waarop een meisje vraagt: ‘Kun je werkelijk trompetspelen?’ En zij antwoordt: ‘Dat weet ik niet, maar het zal wel lukken, want nu heb ik een trompet!’ In Pippi Langkous gaat aan boord lezen we: ‘Ja, maar Pippi,’ zei Tommy, ‘je kunt toch niet piano spelen?’ ‘Hoe kan ik dat nou weten, als ik het nog nooit geprobeerd heb’, antwoordde Pippi. ‘Ik heb nog nooit een piano gehad om het te proberen. En laat ik je zeggen, Tommy, pianospelen zonder piano, dat kost ontzettend veel moeite om te leren.’

Daarmee slaat ze de spijker op zijn kop. Iets durven is vooral: doen. Met ons Pippi-plan op pagina 42 werk je in zeven stappen naar een stoerder leven. Want of je nou 9, 39 of 69 bent, wie nieuwe dingen wil leren, wordt écht gezonder oud.

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden