null Beeld

Planten of struiken snoeien? Met deze tips wordt dat een eitje

Nu de lente volop bezig is, is het hoog tijd om de planten en struiken weer te snoeien. Maar hoe kun je dat het beste doen? En welke planten of struiken kun je beter nog even met rust laten? 

Online redactie Libelle

Veel mensen vinden snoeien geen leuk klusje, maar met de juiste tips valt het eigenlijk best mee. Als je het eenmaal onder de knie hebt, kan het zelfs ontspannend werken.

Groeien

Snoeien doet groeien, wordt weleens gezegd. En dat klopt, want veel planten, struiken en bomen bloeien mooier als ze op de juiste manier gesnoeid worden. Door ze te snoeien, zorg je voor voldoende licht en lucht, wat automatisch een goede blad-, bloem- en vruchtontwikkeling bevordert. Maar wat is nu de juiste manier om te snoeien?

Snoeiperiode

Bedenk voordat je gaat snoeien, waarom je gaat snoeien. Er zijn namelijk verschillende manieren van snoeien, zoals vormsnoei, verjongingssnoei of om de bloei te bevorderen. Bovendien kan niet alle beplanting in elk seizoen gesnoeid worden. Zorg er dus van tevoren voor dat je goed geïnformeerd bent over de geschikte snoeiperiode.

Bomen en struiken die bloeden en dus veel sap verliezen, zoals berken, esdoornsoorten, notenbomen en druivenbomen snoei je het best in het najaar. Die kun je daarom beter nog even met rust laten. De sapstroming ervan begint namelijk al vroeg in de lente. Als je ze nu zou snoeien, vergroot je de kans dat het grote sapverlies een geringe bloei en kleinere bladvorm veroorzaakt en dat zou zonde zijn.

Fruitbomen, klimplanten, bessenstruiken, heggen en rozen kun je daarentegen wel goed in het voorjaar snoeien. En in juni kun je aan de slag met de sierstruiken. Zorg er in het voorjaar wel voor dat het buiten niet té koud of té warm is. Je kunt het beste snoeien als het wat bewolkt is, want dan verbranden de snoeiwonden minder snel.

Goed gereedschap

Daarnaast is het natuurlijk belangrijk dat je voor het snoeien het juiste gereedschap gebruikt. Met een snoeitang, takkentang of snoeizaag kom je een heel eind. Maar check wel even of het gereedschap nog scherp genoeg is. Bovendien is het verstandig om je gereedschap regelmatig te ontsmetten door ze bijvoorbeeld in benzine te leggen. Zo voorkom je dat je schimmels en ziekten overbrengt.

Snoeiwonden

Al het gereedschap bij de hand? Dan kun je gaan beginnen: maak snoeiwonden zo klein en glad mogelijk om te veel verdamping tegen te gaan. Het beste is loodrecht op de tak en dus zeker niet schuin. Check na het snoeien of er grote snoeiwonden zijn. Dek de snoeiwonden met een diameter van 8 cm of groter af met een beschermingsmiddel.

Verder kun je het beste bij het snoeien van takken minstens 1 of 2 ogen overlaten. Een oog is een duidelijke verdikking van de tak, waar nieuwe scheuten ontstaan. Wel is het belangrijk dat je de eindknop (of -oog) wegknipt. Deze kan anders sneller gaan groeien dan de lager gelegen knoppen.

Heesters

Heesters zijn echte voorjaarsbloeiers en deze snoei je het beste ná de bloei, rond maart/april/mei en dus niet in het najaar of de winter. Snoei heesters met holle stengels of zacht merg altijd enkele centimeters boven een oog, snoei altijd op een buitenoog om de kroon te houden. Uitzondering hierop zijn piramidevormige heesters, hier snoei je op een binnenoog om de piramidevorm te behouden.

Dit is waarom je een vlinderstruik moet snoeien:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: HLN.be. Beeld: iStock

null Beeld

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden