Plisselampenkap

De lamp is gemaakt van een bestaande kap en verschillende stoffen in plissée aangebracht. De boven- en onderkant van de stof is afgeknipt en niet omgezoomd voor een stoer effect.

Redactie Libelle.nl

Benodigdheden

*stof via www.passion-prints.com

*bijpassende kleur naaimachinegaren

*dunne spelden

*oude lampenkap

Zo maak je het:

- Meet de omtrek van de kap op. Neem voor de lengte van de lap 3x deze omtrek plus 2 cm extra. Werk eventueel de onder- en bovenkant af. Geef de plooien in de lap aan; de breedte van de plooien kun je zelf bepalen. Gebruik voor de plooidiepte 2x de plooibreedte; begin met afmeten 2 cm (= de naad) vanaf een zijkant. Geef eerst nauwkeurig de plooien langs de bovenkant van de lap aan. Wil je plooien van 2 cm breed, geef dan het begin en einde van deze plooi aan met een speld, steek hem vanaf de rafel bovenkant recht naar beneden. Zet nu 4 cm verder de volgende speld (dit is de plooidiepte). Zet hierna weer een speld 2 cm verder en dan eentje 4 cm verder. Zet zo de spelden langs de hele bovenkant.

- Doe hetzelfde aan de onderkant van de lap; zorg dat de spelden langs de boven- en onderkant mooi recht tegenover elkaar komen. Speld nu de plooien langs de boven- en onderkant in de lap door de stof voor de plooidiepte dubbel te vouwen.

- Plaats de spelden goed haaks op de boven/onderkant, zodat je er straks overheen kunt stikken en ze pas na het stikken hoeft te verwijderen.

- Controleer na het spelden of de hoes om de kap past. - Knip van het klittenband 2 stukken met de omtrek van de kap. Stik 2 cm vanaf de boven- en onderkant aan de binnenkant van de lap een zacht gedeelte van het klittenband; begin vanaf de 2 cm naad aan de zijkant. Plak de harde klittenbanddelen langs de boven- en onderkant van de kap.

- Plaats de hoes op de kap. Naai de zijnaad met een inslag dicht, zodat de rafels zijn weggewerkt. TIPDoor bredere plooien te maken (bijvoorbeeld van 4 cm, met 8 cm stof voor de plooidiepte) krijg je minder plooien in de hoes. Met smallere plooien (bijv 1 cm en 2 cm stof voor de plooidiepte) juist meer. Zo kun je variëren met verschillende hoezen. Neem wel altijd voor de plooidiepte 2x de plooibreedte; anders kun je voor de lap niet uitgaan van 3x kapomtrek plus 2 cm naad en heb je meer of minder stof nodig.

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden