null Beeld

Politiek: Zij regeren ons land

Redactie Libelle.nl

We zien ze soms op tv voorbij komen en op Prinsjesdag vergapen we ons aan hun prachtige hoofddeksels, maar verder weten we weinig van de vrouwen die ons land regeren. Wie zijn ze, waarom zijn ze de politiek in gegaan, welke offers moeten ze daarvoor brengen en waarin zijn vrouwelijke politici beter dan mannelijke? Dat en meer vroeg Libelle aan de vrouwen van de Tweede Kamer.

Waarom bent u de politiek ingegaan?

null Beeld

Tanja Jadnanansing (PvdA) Lees hier haar antwoord.

null Beeld

Brigitte van der Burg (VVD) “Er zijn in dit land te veel regels en procedures. Mensen hebben daardoor vaak het idee dat de overheid ze in de weg loopt. Ik wil daar iets aan veranderen.”

null Beeld

Tamara Venrooy (VVD) “Het is de plek waar je Nederland kunt veranderen.”

null Beeld

Ybeltje Berckmoes (VVD) “Ik ben uit idealisme de Kamer ingegaan. Tot mijn 43e werkte ik in het bedrijfsleven en uiteindelijk wilde ik toch meer verdieping. Ik wil de wereld een beetje beter maken.”

null Beeld

Lilian Helder (PVV) Lees hier haar antwoord.

Welke offers brengt een politica?

null Beeld


Anne-Wil Lucas (

VVD) “Debatten in de Tweede Kamer eindigen laat op de avond of zelfs in de nacht. Daarom verblijf ik doordeweeks in Den Haag en ben ik alleen in het weekend bij mijn gezin in Friesland.”

null Beeld

Linda Voortman (GroenLinks) Lees hier haar antwoord.

null Beeld

Grace Tanamal (PvdA) “Ik hoef geen offers te brengen. Ik vind het een enorme eer dat ik lid van de Tweede Kamer mag zijn.”

Is het moeilijk om werk en privé in balans te houden?

null Beeld


Sharon Gesthuizen

(SP) “Van de week wilde ik graag naar de crematie van een heel goede vriendin van mijn moeder waar ik altijd over de vloer kwam, maar diezelfde dag had ik drie belangrijke debatten in de Kamer. Dan voel ik me verscheurd."

null Beeld


Cora van Nieuwenhuizen

(VVD) “Als er een zieke in de familie is, kan ik daar niet altijd naartoe op momenten dat ik dat zou willen. Mijn vader heeft Alzheimer en zit in een verzorgingshuis. Het is wel eens lastig als ik niet bij hem kan zijn.”

null Beeld


Keklik Yücel

(PvdA) “Op de zondagen wil ik het liefst zo weinig mogelijk doen en dat lukt te vaak niet. Niet omdat het altijd per se op dat moment noodzakelijk is om te werken, maar omdat ik het vaak gewoon niet kan laten.”

Wat zijn de voor- en nadelen van als vrouw in de politiek zitten?

null Beeld

Helma Neppérus (VVD) “Als je graag Kamerlid wil worden, is het altijd voordeel als je vrouw bent, dan krijg je toch een beetje voorrang. Door positieve discriminatie heb je het als vrouw met kwaliteiten makkelijker, dan als man met dezelfde kwaliteiten.”

null Beeld

Roos Vermeij (PvdA) Lees hier haar antwoord.

null Beeld

Liesbeth van Tongeren (GroenLinks) Lees hier haar antwoord.

Wat is de invloed van vrouwelijke politici?

null Beeld


Ockje Tellegen

(VVD) “Kunnen vrouwen het verschil maken? Ik denk het wel. In dat kader vraag ik me wel eens af hoe het regeerakkoord eruit had gezien als er naast die zes mannen een vrouw aan de formatietafel had gezeten. Wat was er dan er uitgekomen?”

null Beeld

Khadija Arib (PvdA) Lees hier haar antwoord.

null Beeld


Helma Lodders

(VVD) “Ik ben gelukkig lid van een partij waar het niet uitmaakt of je man of vrouw bent. Het gaat om je kwaliteiten.”


null Beeld


Marit Maij

(PvdA) “Vrouwen hebben vrij veel invloed. Zeker sinds de jaren negentig zijn er veel vrouwelijke bewindspersonen. We zijn van ver gekomen als je bedenkt dat we in de jaren zeventig nog handelingsonbekwaam werden als we gingen trouwen.”

null Beeld


Esther Ouwehand

(PvdD) “Vrouwen zijn bij uitstek degenen die zich zorgen maken over toekomstige generaties. Hun inbreng daarvoor is van niet te overschatten waarde.”

Waarin zijn vrouwelijke politici beter dan mannelijke?

null Beeld


Magda Berndsen

(D66) “Dat vrouwen beter zijn kun je niet zeggen, we zijn gelijkwaardig. Wel hebben we andere kwaliteiten. We kunnen goed luisteren, mannen praten vaak en veel.”


null Beeld


Lutz Jacobi

(PvdA) Lees hier haar antwoord.

null Beeld

Loes Ypma (PvdA) “Vrouwen voelen meer dan mannen of anderen zich prettig voelen.”

null Beeld

Karin Straus (VVD) “Het ligt er niet zo zeer aan of je man of vrouw bent, maar aan de manier waarop mensen politiek bedrijven. De een vanuit inhoud, de ander vanuit de actualiteit. Ieder heeft zo z'n eigen stijl.”

null Beeld


Betty de Boer

(VVD) “Bruggetjes slaan, moeilijke gesprekken, emotie, zorgen, tact, roddelen en nog veel meer. Wat niet eigenlijk?”

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden