PREMIUM

Presentator Bert van Leeuwen: “In het verkeer kan ik nog weleens op mijn strepen staan”

null Beeld Esmée Franken
Beeld Esmée Franken

In zijn nieuwe programma Soep, sores en soelaas ontmoet EO-presentator Bert van Leeuwen (62) mensen die het minder goed getroffen hebben in het leven. “Dan besef ik wel dat ik in mijn handjes mag knijpen.”

Astrid TheunissenEsmée Franken

Door een onverwachte treinstaking vindt het interview telefonisch plaats. Bert van Leeuwen vindt het prima. Het is altijd prettig om elkaar te zien, zegt hij bellend vanuit zijn auto, maar het op deze manier doen scheelt ook tijd. Het leven is druk geworden sinds zijn vier kinderen samen vijf kleinkinderen hebben op wie hij, samen met zijn vrouw Carla, wekelijks een vaste dag past. Daarnaast werkt hij nog altijd bij de EO en probeert hij dit seizoen opnieuw om in Het Familiediner gebrouilleerde familieleden nader tot elkaar te brengen. En hij presenteert de tweede reeks van Soep, sores en soelaas, waarin hij medewerkers van het Leger des Heils volgt en spreekt met ‘mensen aan de rand van de samenleving’. Een belangrijk programma, stelt hij. “Zo ontmoette ik bijvoorbeeld André, die na een ernstige alcoholverslaving nu alweer een paar jaar clean is en een eigen huisje heeft. Hij vertelde dat hij in zijn jeugd seksueel misbruikt is en dat hij mede daardoor aan de drank was geraakt. In tranen zei hij hoeveel pijn het deed als anderen hem uitmaakten voor vieze alcoholist, terwijl hij zo graag wilde dat iemand gewoon vroeg hoe het met hem ging. Dat is precies de kern van dit programma: begrip en compassie oproepen voor mensen die op een of andere manier zijn vastgelopen in het leven.”
Elke keer weer knijpt Bert in zijn handjes als hij hoort hoe deze mensen in zo’n situatie zijn beland. Het had hem ook kunnen overkomen, zegt hij. “Zeker als ik een andere jeugd had gehad. Want de oorzaak van de problemen ligt vaak in de kinderjaren.”

null Beeld

Je presenteert voor het 21e jaar Het Familiediner. Verbaas jij je tijdens dit programma nog ergens over?

“Toch wel. Er zijn familieleden die al twaalf jaar geen contact meer met elkaar hebben en die in eerste instantie tegen mij zeggen dat ze hun broer, zus of moeder echt nooit meer willen zien. Maar die aan het einde van de opnamedag elkaar toch in de armen vallen. Dan denk ik: hoe kan dit?!”

Heb je er een verklaring voor?

“Diep in zijn hart wil niemand ruzie met zijn familie. Dat mensen elkaar niet meer zien, komt doordat ze ooit zijn gekwetst, tegen elkaar tekeer zijn gegaan en vervolgens door hun omgeving zijn bevestigd in de gedachte dat de ander slecht is. Dan gaan de hakken in het zand en maken mensen zichzelf wijs dat het rust geeft om elkaar niet meer te zien. Maar als ik met hen praat over vroeger, komen vaak emoties boven en vinden ze het toch zonde dat er geen contact meer is.”

Het moet enorm bevredigend zijn als je erin slaagt om families weer samen te brengen.

“Zeker, maar er zijn gradaties van succes. Soms krijgen we familieleden zover dat ze naar het diner komen, maar geven ze elkaar daar toch amper een hand en is er nazorg nodig in de vorm van mediation.”

null Beeld

Heb jij zelf iets geleerd van dit programma?

“Ik ben me gaan realiseren hoe onhandig mensen kunnen zijn. Ze doen en zeggen vaak dingen die ze helemaal niet zo bedoelen. Als ze bijvoorbeeld geen zin hebben in een feestje omdat ze het druk hebben en ze durven dat niet te zeggen, gaan ze soms niet naar dat feestje zonder iets te laten weten. De wetenschap dat mensen onhandig zijn, heeft mij milder gestemd. Je moet niet te snel boos worden op anderen, vind ik.”

Ben jij in jouw gezin ook de bemiddelaar?

“Ik ben het derde kind in een gezin van zeven, dus bemiddelen tussen de ouderen en jongeren zat er vroeger wel een beetje in. Maar ik heb niet de rol die ik in Het Familiediner heb, hoor. Dat kan niet, in mijn familie ben ik niet neutraal en onbevooroordeeld zoals in het programma.”

Welke rol heb je binnen je eigen gezin?

“Daarin ben ik gewoon vader, hoewel de kinderen en ik inmiddels op gelijke voet met elkaar omgaan. Ze zijn volwassen en we geven elkaar advies.”

null Beeld

Een echte familieman?

“Ik denk dat ik dat kan zeggen, ja. Ik vind televisie leuk, maar ‘leuk’ met kleine lettertjes. Wat ik doe, wil ik goed doen en als er goede kijkcijfers binnenkomen, krijg ik een goed gevoel. Maar echt gelukkig voel ik me als er in onze gezinsappgroep leuke filmpjes langs­komen van die kleintjes.”

Zien jullie elkaar vaak?

“In elk geval wekelijks. Het was korte tijd wat rustiger thuis, toen drie van onze vier kinderen verder weg woonden, maar intussen is iedereen weer neergestreken in de buurt van Zoetermeer, waar mijn vrouw en ik wonen. Ook mijn zoon die lang in New York zat.”

Je bedoelt Laurens, die is getrouwd met fotomodel Romee Strijd?

“Ja, zij zijn weer deze kant op gekomen. Heel praktisch voor iedereen natuurlijk, want de kinderen kunnen lekker bij mijn vrouw en mij hun kleintjes stallen. Als ik een telefoontje krijg met de vraag: ‘Wat doe je zaterdagavond?’, dan weet ik dat er oppas nodig is.”

Hoe bevalt deze levensfase?

“Ik vind het superleuk om met mijn kleinkinderen op te trekken. Het voelt toch een beetje als je eigen kinderen. Ik vind het fantastisch om met zijn allen een weekend weg te gaan – iets wat we geregeld doen. En af en toen gaan we langer weg. In het voorjaar zijn we samen naar Zuid-Frankrijk geweest.”

Na hoeveel dagen beginnen de onderlinge gedoetjes?

“Dat is niet standaard, maar ook wij hebben gedoetjes uiteraard. Waar die over gaan?” Lachend: “Dat zal ik je nou eens precies vertellen.”

null Beeld

Graag.

Stilte op de lijn.

Andere vraag dan. Waarover heb je weleens mot met je vrouw?

“Wij waren in september veertig jaar getrouwd. Dan ken je elkaar inmiddels wel en valt de irritatie een beetje weg. Op een gegeven moment weet je van elkaar wie wat laat slingeren.”

Na vier decennia irriteert dat niet meer?

“Soms. Dan zeggen we er iets van.”

Je was 22 toen je trouwde en je kent Carla al vanaf je 12e.

“Mijn vrouw wordt er moe van dat zij altijd weer in interviews voorbijkomt. ‘Praat lekker over jezelf,’ zegt ze dan, ‘het is jouw werk.’”

Begrijpelijk, maar het blijft bijzonder dat jullie je vanaf de tienerjaren zo hebben ontwikkeld dat je nog steeds bij elkaar past.

“Dat is zeker bijzonder, en heel leuk. Bijna al onze herinneringen zijn gedeelde herinneringen.”

Je werkt ook al lang bij de EO. Heb je nooit naar iets anders verlangd?

“Nee. Tijdens mijn studie ben ik via een bijbaantje als omroeper in dit vak gerold, waardoor ik al achtendertig jaar hetzelfde werk doe. Maar geen enkel programma is hetzelfde, dus het is toch heel afwisselend. Ik hopte van quizzen naar medische programma’s naar human interest. Ik mocht altijd alles doen wat ik leuk vond en dat doe ik nog steeds. Ik heb een podcastserie gemaakt over vergeving – een zeer boeiend onderwerp dat natuurlijk ook centraal staat in Het Familiediner, maar in de podcastserie gaat het meer over daders en slachtoffers.”

null Beeld

Kun jij makkelijk vergeven?

“Ik stap gemakkelijk ergens overheen. Ik ben een vrij rationeel persoon en probeer situaties altijd te analyseren en van twee kanten te bekijken. Ik zoek graag het grijze gebied op. Er is al zoveel zwart-wit. Ik vind het ongelooflijk hoe bikkelhard mensen op social media tegen elkaar zijn. Als de een iets zegt dat niet in het straatje van een ander past, staan mensen meteen klaar om die ander zowat te stenigen. Ik heb er een hekel aan als mensen anderen de maat nemen of op anderen neerkijken.”

Krijg jij veel shit over je heen op social media?

“Ik kom niet veel dingen tegen waardoor ik zelf word gekwetst. Daarbij zit ik niet dagelijks op social media.”

En je bent zelf minder uitgesproken natuurlijk.

“Precies. Ik denk drie keer na voordat ik iets zeg, behalve als ik zie dat iemand zich in het verkeer asociaal gedraagt. Dan kan ik zelden mijn mond houden.”

Dan draai je je raampje open?

“Als ik met mijn auto stop om een fietser voor te laten gaan en de auto achter me gaat claxonneren, stap ik uit, loop ik erheen en vraag ik de bestuurder of hij een probleem heeft. Ik probeer het wel met enige humor te doen. Als diegene iets zegt als: ‘Rot op met je EO-kop’, lach ik een beetje en zeg ik: ‘Denk om je hart.’”

null Beeld

Je weet dat er een filmpje van jou op internet circuleert waarin is vastgelegd dat jij zelf asociaal rijdt?

“Wat een vergissing was dat! Ik had mijn medewerking verleend aan een programma (Make Holland Great Again, red.) om juist het asociale rijgedrag aan de kaak te stellen door mezelf zo te gedragen in het verkeer. Maar dat filmpje kreeg zo veel views; mensen wisten niet dat het om die reden was gemaakt! Ze namen het serieus. Toen heb ik ervaren hoe het is als social media op je losgaat. Ik schreef nog ergens: ‘Beste mensen, dit is nep.’ Maar ik moest worden opgehangen aan de hoogste boom. Ik had bijna in een keer mijn imago van ideale schoonzoon naar de knoppen geholpen.”

Speelt het geloof nog een belangrijke rol in jouw bestaan?

“Ik kan mezelf niet zonder geloof zien, dus enerzijds speelt het nog een belangrijke rol. Anderzijds heb ik de vormpjes en regeltjes die erbij horen voor een deel losgelaten.”

Je doelt op de kerkgang en op bidden?

“Ik ben een beetje huiverig om over het geloof te praten omdat ik snel verkeerd word begrepen. Laat ik dit zeggen: vroeger had ik een rotsvast vertrouwen in het geloof. Hoe ouder ik word en hoe meer ik heb meegemaakt, hoe meer ik hoop en hoe minder ik weet. Ik hoop van harte dat er een hemel bestaat, maar weten doe ik het niet. Mijn ouders zijn beiden overleden en ik was er beide keren bij en ben oprecht benieuwd wat er met hen is gebeurd.”

null Beeld

Je hebt geen veelbetekenend seintje gekregen?

“Nee, nou ja… nee. Ik vind het trouwens fijn om te erkennen dat ik sommige dingen echt niet weet.”

Geloof is ook naastenliefde. Doe je aan vrijwilligerswerk zoals de mensen van het Leger des Heils?

“Ik ben een van de aanjagers van de Nationale Coalitie tegen Eenzaamheid, maar dat zou ik geen vrijwilligerswerk willen noemen. Zolang ik werk kom ik er niet aan toe om vrijwilligerswerk te doen. Het is nu al de kunst om de balans te vinden tussen inspanning en ontspanning.”

Dat lukt wel?

“Jazeker, dat regel ik, want dat vind ik belangrijk. Ik vind het heerlijk om met de kinderen of mijn vrouw uit eten te gaan, op een terrasje te zitten, bootje te varen en met vrienden naar een jazzfestival te gaan. En ik ga regelmatig op vakantie. Maak je over mij geen zorgen.”

Meer Bert van Leeuwen

EO-presentator Bert van Leeuwen (1960) is vooral bekend van tv-programma Het Familiediner. Ook presenteerde hij verschillende quizzen als Ik weet het beter, That’s the question en De grootste royaltykenner van Nederland. In zijn nieuwe programma Soep, sores en soelaas gaat hij in gesprek met mensen die zijn vastgelopen in het leven. Bert woont in Zoetermeer met zijn vrouw Carla en heeft twee zonen en twee dochters.

Productie en styling: Liselotte Admiraal. | Haar en make-up: Ronald Huisinga. | M.m.v. Hotel Indigo (locatie), Zara (pak, streepshirt), WE fashion (overhemd en broek), PS Poelman (desert boots)

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden