null Beeld

Queen of the Eagles?

Afgelopen woensdag is bij het symposium Het Geheim van Bohemian Rhapsody in het Instituut voor Beeld en Geluid onderzocht wat nu de precieze reden is waarom het nummer van Queen al jaren lang aan de top van de Top 2000 prijkt.

Nathalie Vreeburg

Op het symposium probeerden 6 wetenschappers een verklaring te geven voor het succes van het nummer van rockgroep Queen. Een glasheldere verklaring waarom Bohemian Rhapsody populairder is dan zoveel andere liedjes werd weliswaar niet gegeven, maar er werd een hoop wetenswaardigs gezegd over het bijna zes minuten durende nummer dat najaar 1975 verscheen en in een groot aantal landen de eerste plaats van de hitlijst bereikte.

De gemiddelde Bohemian Rhapsody-stemmer bij de jaarlijkse Top 2000 verkiezing is 41,9 jaar en een fractie vaker man dan vrouw. Daarnaast is er een grote kans dat Hotel California van the Eagles en Stairway to Heaven van Led Zeppelin ook tot zijn of haar favorieten behoren.

Emotioneel profiel

Er is geprobeerd een 'emotioneel profiel' te schetsen van het nummer. Daartoe hebben een groot aantal bezoekers van het Instituut voor Beeld en Geluid naar de song van Queen geluisterd en hierbij werden hun hartslag en gelaatsuitdrukking gemeten. De conclusie was dat het nummer vooral opwinding en energie opwekt bij de luisteraar en relatief weinig tederheid of ontroering.

Of Bohemian Rhapsody ook dit jaar de eerste plek haalt laat zich nog niet beantwoorden. Vorig jaar stond het wel op nummer één, maar het afgelopen jaar zaten de Eagles Queen reeds op de hielen. Het zal er nog om gaan spannen!

47% van de Nederlanders vindt dat het tijd is voor een nieuwe nummer één.

Wat stem jij?

Bron: ANP

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden