Quirine (35) heeft een snuffeltuin voor honden: “Hier kunnen ze naar hartenlust hun neus gebruiken”

null Beeld Petronellanitta
Beeld Petronellanitta

STerke vrouwen die hun Energie inzetten voor Resultaat, dat zijn Libelle Sterren. Tien weken lang zet Libelle een STER in het zonnetje die zich inzet voor het welzijn van dieren. Vanaf 27 oktober is het mogelijk om via libelle.nl/ster te stemmen op de vrouw die jij ziet als dé Libelle STER 2022. De winnares ontvangt een speciaal ontworpen wisselster.

Merel BronsPetronellanitta

Deze week kandidaat 1:

Quirine Vis (35, supportcoördinator) heeft een snuffeltuin voor honden.

“Als honden hun neus kunnen gebruiken, wordt hun ‘stressemmertje’ geleegd. Het is hun belangrijkste zintuig, maar in het dagelijks leven gebruiken ze dat eigenlijk te weinig. Bij ons in de snuffeltuin kunnen ze naar hartenlust ruiken. Het idee van een snuffeltuin komt uit Duitsland, in Nederland zijn er nu ook een paar. Ik wilde daar graag bij aansluiten, omdat ik vind dat honden meer individu zouden moeten kunnen zijn. Dat pas ik ook toe op mijn eigen hond, Sjaak. Ik leg bijvoorbeeld verschillende botjes neer en laat hem kiezen. Ook lopen we niet steeds de route die mij goed uitkomt, ik laat hem beslissen welke kant hij op wil. Dan duurt de wandeling misschien wat langer, maar ik heb wel een blijere hond.

null Beeld

Wij hebben een tuin in het buitengebied van maar liefst negenhonderd vierkante meter. Het is een paradijs voor honden omdat er ook andere dieren leven, zoals muizen, ratten, eekhoorns en konijnen. Zij laten allemaal een bepaalde geur achter. De neus van de hond die komt snuffelen wordt op die manier geprikkeld. In eerste instantie wilde ik mijn snuffeltuin openstellen voor een paar hondenbezoekjes per maand, maar sinds er in de lokale media over is geschreven, staat de telefoon roodgloeiend. Alle tijd naast mijn normale baan gaat naar de snuffeltuin. Laatst kwam er een vrouw met een hond die de afspraak had willen afzeggen omdat de hond geblesseerd was. Ze liepen al maanden te tobben, de hond was zichzelf niet meer. In de snuffeltuin leefde hij echter helemaal op, hij begon te springen en te rollen in het gras. ‘Zo blij heb ik hem in maanden niet gezien’, zei ze. Ze heeft snel een nieuwe afspraak gemaakt en wil er nu ook thuis voor zorgen dat haar hond zijn neus meer kan gebruiken. Het is toch fantastisch dat ik daaraan kan bijdragen? En als er honden in de tuin zijn geweest, heeft onze Sjaak daarna een afterparty: hij geniet van alle interessante geuren die zij achterlaten.”
snuffeltuinen.jimdofree.com/snuffeltuin-vinden/brabant-den-dungen

Styling: Ronald Huisinga, Roos Louwers (ass). | Haar en make-up: Carmen Zomers. | M.m.v.: LTB (broekpak), Chanel-vintage (sjaal), Nolten (schoenen)

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden