Raarste Ruzies: “Mijn zusje leende duizenden euro’s, maar betaalde me nooit terug” Beeld Libelle
Raarste Ruzies: “Mijn zusje leende duizenden euro’s, maar betaalde me nooit terug”Beeld Libelle

PREMIUM

Raarste Ruzies: “Mijn zusje leende duizenden euro’s, maar betaalde me nooit terug”

Iedere week deelt een lezeres de raarste ruzie die ze ooit heeft gehad. Deze keer is dat Shanti Silos, die haar jongere zusje door de jaren heen duizenden euro’s leende. “Op een gegeven moment ging onze relatie alleen nog maar over geld.”

Leonie CollombonLibelle

“Ik ben de oudste in een groot gezin en heb altijd voor mijn jongere broertje en zusjes willen zorgen. Allemaal hebben ze dan ook wel eens geld van me geleend, maar van één zusje kreeg ik het nooit terug. In de loop der jaren leende ik haar zo’n groot bedrag dat het boven de tienduizend euro uitkwam.

Koopziekte

Het geld lenen begon zo’n vijftien jaar geleden. Je zou kunnen zeggen dat ze haar koopziekte ermee betaalde. Ze kocht altijd een heleboel spullen, maar kon daardoor andere belangrijke zaken niet meer betalen. Zo liep ze een huurachterstand op en zou ze uit huis worden gezet. Dat wilde ik niet, dus leende ik haar geld. Later had ze voor haar studie een dure camera nodig. Had ze die niet, dan zou ze het vak niet halen - en dus leende ik haar weer geld. Als oudere zus wilde ik haar graag helpen met deze belangrijke dingen en ik was ervan overtuigd dat ik het geld uiteindelijk zou terugkrijgen.

Op een bepaald moment stopte ze een jaar met haar studie om te gaan werken. Dat was hét moment waarop de terugbetaling zou gaan beginnen, dacht ik. In plaats daarvan gaf ze haar verdiende geld weer aan spullen uit. Toen maakte ik een contract op. Ze betaalde wel wat terug, maar het ging om een heel klein bedrag per maand. We maakten de volgende afspraak: als zij afgestudeerd was, zou het maandelijkse bedrag verhoogd worden naar vijfhonderd euro. Afstuderen lukte, maar toen kwam ze weer met nieuwe smoesjes. Ze zei dat ze nog veel andere schuldeisers had - van haar studieschuld tot deurwaarders - waardoor ze mij niet zo’n hoog bedrag kon betalen. Uiteindelijk betaalde ze gedurende anderhalf jaar vijftig euro per maand terug. Dat lijkt veel, maar is nog geen tiende van het totaalbedrag dat ze heeft geleend.

Verbroken contact

Op een gegeven moment ging onze relatie alleen nog maar over geld. We maakten er altijd ruzie over: ik bleef vragen wanneer ik m’n geld zou terugkrijgen, zij vond het vervelend dat ik er altijd maar naar vroeg. Dat ons contact verwaterde gebeurde dus niet in één dag, het was als het ware een kaars die langzaam doofde. Voor mij was de druppel het moment dat ze me uitschold en míj van van alles de schuld gaf. Terwijl ik al vijf jaar op mijn geld wachtte en heel geduldig was geweest.

Het geld doet me nog niet eens zoveel, het gaat meer om de manier waarop ze mij daarna behandelde. Uit goede wil leende ik haar een gigantisch geldbedrag en uiteindelijk kreeg ik er stank voor dank voor terug. Ze kwam telkens haar afspraken niet na, waardoor ik me aan het lijntje gehouden voelde. Uiteindelijk loste onze vader haar schuld grotendeels af. Dat is fijn, maar lost voor mij niets op tussen mij en m’n zusje.

Inmiddels heb ik haar al vijf jaar niet gesproken. Ze heeft nog wel een keer contact gezocht en me een verjaardagscadeau opgestuurd. Als ik er klaar voor ben, wil ik wel weer contact met haar, maar dan moet het op mijn manier. Ik wil dan samen naar een therapeut en alles op tafel gooien. Die communicatie zou voor mij een doorstart en onderdeel van de oplossing zijn, doen alsof er niets gebeurd is heeft geen zin. Een ruzie als deze goedmaken is niet alleen ‘sorry’ zeggen, het is ook actie ondernemen en het echt goedmaken.”

JOUW RAARSTE RUZIE

Heb jij ook zo’n verhaal? Vertel ons over jouw raarste ruzie door onderstaand formulier in te vullen en wie weet verschijnt het binnenkort op Libelle.nl. We vragen je om het verhaal zo uitgebreid mogelijk te vertellen. Het mag uiteraard anoniem.

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden