null Beeld

Recept: Aardappeltortilla

Redactie Libelle.nl

Benodigdheden (voor 6 punten):

* 500 g kruimige aardappels, geschild en in dunne plakjes gesneden

* 75 ml olijfolie, plus 1-2 el extra

* 1 ui, in dunne ringen

* peper uit de molen

* zout

* ½ el paprikapoeder

* 3 eieren

* 3 el melk

Hoe?

Was de aardappelschijfjes in een grote kom met koud water om het overtollige zetmeel eraf te spoelen. Dep droog met keukenpapier. Bestrooi ze met een beetje zout en royaal met peper. Houd een klein beetje olie achter en verhit de rest in een grote koekenpan met antiaanbaklaag. Voeg de uienringen en aardappelschijfjes toe en schep om zodat er een dun laagje olijfolie omheen zit. Breng alles op smaak met peper, zout en paprikapoeder. Draai het vuur laag, leg een deksel op de pan en bak de aardappels en uien in zo’n 12 minuten net beetgaar. Draai het vuur uit. Doe alles over in een vergiet zodat de overtollige olie weg kan, en laat de aardappels in het vergiet 30 minuten afkoelen.

Klop de eieren met de melk los in een grote kom en voeg naar smaak zout en peper toe. Schep de aardappels er voorzichtig door met behulp van een plastic spatel zodat ze heel blijven. Laat nog eens 15 minuten staan.

Verhit 1 ruime el olie in een kleinere koekenpan, liefst met antiaanbaklaag, en giet het aardappel-eimengsel erin. Bak de tortilla 3 minuten op middelhoog vuur, draai daarna het vuur lager. Leg, zodra de onderkant van de tortilla bruin is en de bovenkant niet meer vloeibaar, een groot plat bord op de koekenpan. Keer de tortilla om op het bord. Verhit eventueel wat extra olie in de koekenpan. Laat de tortilla voorzichtig van het bord terug in de pan glijden en laat de andere kant in ongeveer 4 minuten mooi bruin worden. Druk de tortilla eventueel nog even zacht aan met een spatel Keer hem opnieuw op een groot bord en laat hem afkoelen. Snijd de lauwe tortilla in punten en serveer hem bij de borrel, als deel van een buffet of met een stoofgerecht erbij.

Bereiden: circa 75 min. Circa 226 kcal per punt (bij 6 punten)

Bekijk ook de romige aardappelsoep of het herfststoofpotje

null Beeld

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden