null Beeld

Recept – Appel-, pastinaak- en havermoutcake

Appel-, pastinaak- en havermoutcake

* 80 g havermout

* 200 ml kokend water

* 175 g boter, op kamertemperatuur

* 150 g bruine basterdsuiker

* 150 witte basterdsuiker

* 2 eieren

* 1 tl vanille-essence

* 250 g bloem

* 2 tl bakpoeder

* 1 tl zout

* 2 tl kaneel

* 1 tl nootmuskaat

* 2 appels, geschild, in blokjes gesneden

* 150 g pastinaak, geschild en grof geraspt

* 50 g kokos

Voor de topping

* 2 bakjes roomkaas (ik gebruikte een bakje Philadelphia creamcheese van 185 g)

* 1 tl vanille-essence

* snufje zout

* ½ tl nootmuskaat

* 3 el slagroom (koffieroom kan ook)

* 250 g poedersuiker

Verwarm de oven voor op 175 °C. Vet een springvorm van circa 24 cm in met wat boter of olie. Knip een cirkel van bakpapier die op de bodem past en vet die ook in.

Meng de havermout met het kokende water en zet het opzij. Klop de boter met de suikers met een handmixer mooi luchtig. Voeg de eieren een voor een toe. Roer de vanille-essence door de warme havermout. Meng alle droge ingrediënten met elkaar en spatel alles door het botermengsel. Meng ook de havermout met een spatel door het beslag.

Eindig met de blokjes appel en de geraspte pastinaak. Giet het beslag in de bakvorm en bak de taart in 45 minuten of tot de cake mooi goudbruin is en een erin gestoken prikker er droog uitkomt. Laat nog heel even doorbakken als dat nog niet zo is. Laat de taart 5 minuten afkoelen, verwijder dan de vorm en laat hem op een rooster helemaal koud worden. Maak de topping door alle ingrediënten daarvoor tot een gladde crème te roeren.

Spatel deze op en over de cake en serveer, desgewenst bestrooid met wat versgemalen nootmuskaat.

Bereiden: 10 minuten. Baktijd: 45 minuten, plus ruim 1 uur afkoelen. Circa 541 kcal p.p. (voor 12 personen)

Bekijk het recept voor het pecannoten-roggebrood met venkelzaad of een van de andere heerlijke recepten.

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden