null Beeld

Recept – Citroenrisotto

Zalm blijft eeuwig hip, want zeg nou zelf: die kleur kan toch overal? In huis, op je bord, en het is enorm grappig om het eten te matchen met die nieuwe jurk. De smaak past trouwens ook bij van alles, van stamppot tot risotto. Proef maar!

Redactie Libelle.nl

Citroenrisotto met tuinbonen en gebakken zalm

Benodigdheden voor 4 personen

Voor de risotto:

* 1½ l kippen- of groentebouillon

* 400 g tuinbonen (diepvries)

* 50 g boter

* 1 ui, fijngehakt

* 1 teentje knoflook, grof gehakt

* 300 g risottorijst

* 150 ml witte wijn

* rasp en sap van 1 citroen

* 1 bosje platte peterselie (15 g)

* zwarte peper uit de molen en zout Voor de zalm:

* 2-3 el olijfolie

* 4 mootjes zalm (liefst met huid eromheen) à 150 g

Hoe?

Verhit de bouillon en kook hier de tuinbonen 3 minuten in. Schep ze met een schuimspaan uit de pan en zet apart. Smelt de helft van de boter in een grote pan met zware bodem en fruit hierin de ui ongeveer 5 minuten tot hij zacht is. Bak de knoflook 1 minuut mee. Roer de rijst erdoor en bak al roerend tot de korrels glazig zijn met een wit hart. Blus af met de wijn en het citroensap en roer tot het vocht is opgenomen.

Schep dan lepel voor lepel de bouillon erbij en blijf steeds roeren. Voeg pas een nieuwe lepel bouillon toe als de vorige is opgenomen door de rijst. Dit duurt altijd 20 minuten. Schep ten slotte de tuinbonen door de risotto en roer bijna alle citroenrasp en peterselie erdoor (houd wat apart voor de garnering) en de rest van de boter. Breng op smaak met peper en zout. Doe de deksel op de pan en draai het vuur uit maar laat staan zodat de boter kan smelten.

Verhit in een koekenpan de olijfolie. Bestrooi de zalm met peper en zout en bak de moten zonder ze verder aan te raken op de velkant. Doe dan de deksel op de pan en laat de zalm een paar minuten nagaren. De bovenkant mag nog net rauw zijn. Schep de risotto op mooie borden en leg op elk bord een stukje zalm. Bestrooi met citroenrasp en peterselie.

Bereidingstijd:

30 min. Ca. 399 Kcal p.p. (bij 4 pers.)

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden